Ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý přirovnává princip fungování k sousedské spolupráci. „Případy můžeme nyní řešit podobně, jako kdyby se staly na pomezí krajů v rámci republiky. Zkrátka ať se stane pacientovi cokoli kdekoli, na místo vyjede ta posádka, která to má k pacientovi v danou chvíli nejblíž, zahájí léčbu a dopraví jej dle jeho stavu do nejbližšího specializovaného centra, do nejvhodnějšího zdravotnického zařízení, které ho je schopno definitivně vyléčit. Může ho pochopitelně i předat kolegům, smíme pacienty bez překážek převážet přes hranice," vysvětluje šéf jihočeských záchranářů.

Takové praxi dosud bránily předpisy, zdravotníci nemohli za hranicemi své země provádět léčebné úkony, používat léky, ale ani modré majáky. To vše podepsáním dohody padlo. „My se můžeme v příhraničí chovat jako v Jižních Čechách, stejně tak kolegové z Rakouska mohou bez legislativních překážek pracovat u zásahů na našem území. Možností, jak co nejefektivněji pomoci zraněným nebo nemocným lidem, je tak celá řada," pochvaluje si Marek Slabý.

„Podaří se tak zase o něco zkrátit dobu, během které se zranění lidé, nebo například ti, které postihne infarkt, dostanou k odbornému vyšetření. Aniž by se kvůli tomu porušovaly mezinárodní předpisy," vyzdvihuje Jiří Zimola s tím, že dohodě předcházela mnohaletá jednání.

„V Rakousku máme takové přísloví, že z těžkého porodu vznikají ty nejhezčí děti. Pevně věřím, že tomu tak bude i v tomto případě a zejména pacientům i záchranářům toto memorandum velice pomůže," dodal hornorakouský hejtman Josef Pühringer.

Podobný systém bude během několika málo dnů fungovat i v příhraničních oblastech Bavorska a Dolních Rakous. Je přitom pravděpodobné, že blízko hranic se Češi i z Rakouska či Německa dovolají na linku 155, stejně tak Rakušanům z českého příhraničí zvedne tísňové volání dispečer na čísle 144. Právě centrály záchranářů se pak mohou dohodnout na optimálním postupu při zásahu. V obou zemích je také možné volat na tísňovou linku 112.