Soběslavští zastupitelé řeší nebývalý úkaz. Jeden z nich, Martin Kákona (Piráti pro Soběslav), totiž 2. srpna tohoto roku během sousedského sporu uštědřil pohlavek svému sousedovi. Shodou okolností je ale onen muž otcem starosty města. Zastupitelé proto nyní požadují, aby pirát uvolnil svou židli.

Martin Kákona vysvětluje incident v „otevřeném dopisu starostovi" na webových stránkách své politické strany. Jeho soused Josef Bláha (81) mu údajně navzdory výslovnému zákazu nechal ostříhat léta pěstěné keře. Když se Martin Kákona snažil situaci řešit, Josef Bláha jej podle jeho slov ignoroval. „Tak jsem k němu došel, dal mu pohlavek a odešel jsem," napsal Martin Kákona.

Pak se údajně strhla slovní i fyzická potyčka, z níž si Martin Kákona odnesl málem přelomený nos a Josefa Bláhu odvezla sanitka do táborské nemocnice. „Byl tři dny hospitalizován na JIP a CT vyšetření prokázalo oboustranné krvácení do čelní části mozku," přečetl na zastupitelstvu lékařskou zprávu lékař Jan Chabr.

„Snažil jsem se hlavně chránit svoji rodinu. Uznávám, že pohlavkování sousedů není správné, a jsem připraven nést důsledky svého jednání. Požaduji ale, aby spravedlnost byla aplikována na všechny občany bez rozdílu. Z tohoto důvodu neodstoupím, dokud neodstoupí starosta," obhajuje se Martin Kákona. Starosta se podle něj dopustil trestného činu pomluvy, protože o incidentu e-mailem informoval kolegy.

Starosta však tuto výzvu odmítá. „Pan Kákona nemá nejmenší morální zábrany, když napadne bezmocného starce. Takový člověk by neměl v zastupitelstvu být. Rodiče teď mají těžkou depresi. Táta nespí a máma se bojí," řekl Jindřich Bláha.

Zda byl Martin Kákona v právu a jeho jednání bylo přiměřené, šetří nyní policie. Město žalobu nepodalo. 

Mnozí ze zastupitelů ale navrhli Martinu Kákonovi rezignaci. „Pokud fyzicky napadnete člověka, tak tu nemáte morálně co dělat," řekl ředitel kulturního střediska Petr Valeš. Ředitel soběslavského gymnázia, Petr Lintner, zase incident označil za velice závažnou událost, která překračuje běžné chování zastupitele. „Stydím se za to. Děsím se toho, co píšete ve vašem dopise. Měl byste zvážit rezignaci nebo neúčast na zasedáních zastupitelstva, dokud policie vše nevyřeší," navrhl.

Podobný názor sdílí i ředitelka MŠ Duha, Alena Krejčová, která na zastupitelstvu požádala o zařazení tohoto bodu do programu jednání. „Domnívám se, že podobné chování je neslučitelné s funkcí zastupitele města a my bychom k němu neměli být lhostejní. Jakýkoli problém se vždy dá řešit slovně. Jestliže chceme, aby naše společnost byla lepší, měli bychom jít my dospělí příkladem a obzvlášť ti, kteří zastupují veřejné funkce," míní Alena Krejčová. Podle ní by se měl Martin Kákona nad svým činem zamyslet a sám rozhodnout, zda je vhodné dál zastupovat občany.

Jediný, kdo se Martina Kákony zastal, byl zástupce KSČM, Jan Pehe. „Počkejme, až se vše vyřeší. Nikdo z nás tam nebyl a jako zastupitelům nám nepřísluší dělat ukvapené závěry. Ctěme presumci neviny," upozornil ostatní.

Zástupce Pirátů se ale necítí být za svůj čin odpovědný. „Jednání pana Bláhy bylo neslušné, on naši rodinu beztrestně terorizuje celá léta s vědomím, že jako starostův otec stojí mimo zákon," míní. Podle jeho slov to nebyl pohlavek, který Josefu Bláhovi způsobil zranění. „Pan Bláha se nejspíš rozčílil, a proto musel do nemocnice. Snažil jsem se s ním pak dohodnout, ale bez úspěchu. Já bych měl správně dostat pokutu za přestupek, on by ale měl být odsouzen za trestný čin, protože mě pěstí mlátil do hlavy," domnívá se.

Proto na manžele Bláhovy podal trestní oznámení pro křivé obvinění a na Josefa Bláhu pro pokus o těžké ublížení na zdraví a pro porušování domovní svobody.