S akcí, která má každoročně dobročinný podtext, pomáhá jak obec Sudoměřice u Tábora, která poskytuje sál bezúplatně, tak ruku k dílu bez nároku na odměnu přikládají dobrovolní hasiči i obec Nemyšl.

Jak naznačil kapelník Karel Nováček výtěžek z celé akce, vstupné (100 korun na osobu) a finanční dary sponzorů předají pořadatelé přímo na místě do rukou maminky malé Beatky z Tábora. "Beatka je téměř tříletá holčička s vážným zdravotním postižením a na její léčbu bohužel nepřispívá zdravotní pojišťovna, proto jsme se letos naším benefičním koncertem rozhodli pomoci právě jí," odůvodnil Karel Nováček za kapelu.

Maminka Veronika Vacková prozradila, co malou slečnu trápí, aby si mohli lidé udělat konkrétní představu o jejím příběhu. "Beatka se narodila akutním císařským řezem dva měsíce před termínem porodu a vážila pouhých dvanácset gramů," upřesnila. Lékaři rodičům oznámili, že má rozsáhlé krvácení nejvyššího stupně do levé mozkové hemisféry již z prenatálního vývoje.

ŠPATNÉ VYHLÍDKY

V následujících dnech se přidaly komplikace v podobě hromaděn mozkomíšního moku. "Beatka tak musela podstoupit opakované lumbální punkce, krvácení však poškodilo poměrně velkou část levé hemisféry a prognózy zněly hrozivě: středně těžké až těžké kombinované postižení. Nevěděli jsme, zda bude vidět, slyšet, mluvit, chodit. Zda se na nás naše dítě někdy usměje," uvedla hrozící předpoklady.

Rodiče se snažili informovat a hledali i další možnosti pomoci. "Začali jsme cvičením Vojtovy metody již v inkubátoru a pokračujeme v něm dodnes v kombinaci s dalšími ověřenými i alternativními metodami," vysvětlila Veronika Vacková.

ČÁSTEČNÉ OCHRNUTÍ

Diagnózou je dětská mozková obrna s částečným ochrnutím pravé strany těla. "Naše holčička chodí, i když kulhá, jelikož má vlivem spazmu pravou nožičku kratší. Pravou ruku v omezené míře používá jako pomocnou. Z mentálního hlediska se zdá být relativně v pořádku," popsala projevy onemocnění.

SÍLY UBÝVAJÍ

Pravidelně společně navštěvují táborské centrum Kaňka, dále Vojtovo centrum a Arpidu v Českých Budějovicích a maminka i Beatka absolvovaly již dva lázeňské pobyty. "Jak Beatka roste, je cvičení s ní stále obtížnější. Brání se, až vzdoruje a já už nemám dostatek sil s ní dostatečně rehabilitovat doma. Snažíme se proto najít další cesty pomoci naší dceři a oddálit tak aplikace injekcí a nutnosti svalových a šlachových operací, které jsou náročnými a bolestivými zákroky. Jednou z možností, která se nabízí, je rehabilitace v tzv. "kosmooblečku" neboli Therasuitu na některé z neurorehabilitačních klinik," zmínila další možnost léčby.

Taková terapie však na měsíc stojí kolem 70 tisíc korun, navíc zdravotní pojišťovna tuto léčbu nehradí a ani na ni nepřispívá. "Budeme rádi za jakoukoli finanční pomoc s úhradou této terapie, případně nákladů na jízdné či ubytování," dodala vděčně maminka Veronika.

Akce Pitt BAND hraje pro Beatku začíná v sobotu 16. listopadu ve 20 hodin na sále kulturního domu v Sudoměřicích u Tábora. Hudbu k poslechu a tanci obstará kapela Pitt BAND, účast již tradičně přislíbily také mažoretky Sezimovo Ústí.

V minulosti svým vystoupením kapela podpořila například Ligu proti rakovině, táborský hospic Jordán, sdružení Fokus Tábor či soběslavskou Rolničku. „Nejedná se o převratnou částku, ale příjemci jsou vždy vděční a také informují, na co peníze použily. Jde o společenskou událost a pravidelný happening, na který se už lidé těší,“ uzavřel kapelník Karel Nováček.