Nedávno do redakce Táborského deníku dorazila stížnost od rozhořčeného občana města. Nelíbí se mu, že spousty parkovacích míst je zablokovaných pro taxi. Jan Bartoš chodí rád do divadla. Když se ale snažil v Palackého ulici, vedoucí právě směrem k jeho oblíbenému Divadlu Oskara Nedbala, zaparkovat, nenašel ani jedno volné místo. Pak ale celé věci přišel na kloub.

„Hned za bankou směrem k policii je o pět metrů dál značka, která uvádí, že od 20 do šesti hodin je zde vyhrazeno hned pět míst pro taxi. Takže spořádaní návštěvníci divadla mají zase smůlu? Přijde mi, že město káže vodu – choďte všude pěšky a my mezitím vybudujeme nesmyslné cyklostezky, a samo pije víno. Že by jim ho dolévala nějaká taxi služba?" zlobí se.

Jak zákon káže

Jak to v Táboře chodí, jsme se zeptali vedoucího odboru dopravy Jana Pávka. Sdělil, že přímo město si tato místa v ulici Palackého pro taxislužbu před dvěma lety vyžádalo. „Fungují jako náhrada za zrušená místa na Křižíkově náměstí, a to už od 15. července 2013," vysvětlil Jan Pávek s tím, že toto nařízení je právním předpisem rady města, která se musí řídit platnými českými zákony. Každý měsíc je parkovací systém v Táboře podle něj vyhodnocován a v případě potřeby obměňován.

Taxíky mají ale vyhrazená místa také jinde než jen v Palackého ulici. „Trojice vyhrazených míst leží také ve Vančurově ulici u hotelu Palcát. Před vlakovým nádražím na Novém Městě mají taxíky vyhrazená čtyři volná místa a zde pochopitelně cenu za parkování neplatí," uvedl Jan Pávek a dodal, že všechna místa jsou vyhrazená obecně všem taxíkům, nikoli konkrétní registrační značce.Tyto úseky a komunikace jsou v Táboře podle vedoucího odboru dopravy zpoplatněné podle dubnového nařízení města z roku 2014.

Pokud by i občané měli zájem o vyhrazené parkování, musí si podat žádost na Městském úřadě v Táboře, na odboru dopravy. Ten povolení udělí, pokud souhlasí město jako vlastník komunikace i Policie ČR. „Správní poplatek za vydání tohoto povolení, například na dobu delší než šest měsíců, se platí tisíc korun," uvedl Jan Pávek.

Šest, osm i 20 tisíc ročně

Jakmile zaplatíte za povolení a je vám uděleno, čeká vás ještě platba městu za místní poplatek. Ten například za parkování na Sídlišti nad Lužnicí stojí 8004 korun za rok a v ostatních částech Tábora šest tisíc ročně. Ovšem v oblastech placeného stání na Novém a Starém Městě je sazba 20 tisíc korun ročně. Zájemce ale musí zaplatit také svislé a vodorovné značení parkovacího místa, jeho údržbu a také odstranění po ukončení vyhrazeného parkování.
V současné době je na území Tábora vydáno 79 podobných povolení na vyhrazené parkování pro konkrétní registrační značku vozu nebo pro zákazníky či zaměstnance firmy.

„Ve většině případů se jedná o povolení pro držitele průkazu ZTP či ZTP/P, kteří jsou osvobozeni od správního i od místního poplatku. Jen ve dvou případech se jedná o vyhrazené parkování pro firmy, konkrétně G – centrum před jejich budovou v ulici Kpt. Jaroše, a pro ČSOB v Palackého ulici, kde mají vyhrazeno jedno parkovací místo pro svoji činnost a zákazníky banky," vysvětlil Jan Pávek.