Pardubická firma Koresta Trade ve čtvrtek podala návrh na konstatování úpadku firmy Kovosvit MAS. Krajský soud v Českých Budějovicích poté zahájil insolvenční řízení a vyzval k přihlášení další věřitele Kovosvitu.

V pátek pardubická firma, jíž Kovosvit dluží desítky tisíc eur, svůj návrh u soudu stáhla, a to včetně přihlášky své pohledávky.
Kovosvit, zastoupený advokátem Janem Hrazdirou, se proti návrhu ohradil, neboť u věřitele shledal „zjevně šikanózní charakter insolvenčního návrhu, jehož zjevnou snahou je pouze vymožení plnění přednostně na úkor jiných věřitelů, a to pod pohrůžkou vyvolání insolvenčního řízení a způsobení škody dlužníkovi v podobě zahájení insolvenčního řízení, což se stalo."

Na veřejné listině ujišťuje, že Kovosvit není v úpadku a odkazuje na oficiální tiskovou zprávu, v níž mimo jiné zveřejňuje informace o tom, že Kovosvit má zajištěné peníze na svůj provoz i na krytí svých minulých i budoucích závazků, včetně mezd zaměstnanců.

Jan Hrazdira ve svém vyjádření krajskému soudu dále uvedl, že sezimovoústecká firma v současnosti prochází restrukturalizačním a stabilizačním procesem, kdy do společnosti vstupuje zajištěný investor.

Krajský soud poté řízení ve věci dlužníka zastavil.