Provozovatel zdejšího kiosku U Hokejky, Luboš Kalvas, pro námět motorovou pilou vyřezávané sochy sáhl až do doby Rožmberků.

„Medvěda měli Rožmberkové, zakladatelé Veselí, ve znaku. Tato socha se stane základním kamenem naučné stezky, která do budoucna povede až k historické tvrzi Talíř a zároveň bude součástí dětského parku. Myslíme si, že medvěd bude děti bavit, dětský park totiž nemusí být jen houpačka,“ naznačil plán, jehož realizace začala v sobotu během Art festivalu. I ten je u kiosku novinkou, jež by se měla stát tradicí. Marek Cihlář v něm spojil hudbu s uměním a gastronomií.

Konečná podoba celé stezky zatím ještě nemá své pevné obrysy. „Chtěli bychom ale, aby byla průřezem historie Veselí. Tedy od Voka z Rožmberka přes třeba Karla IV. až do současnosti,“ uvedl k necelému kilometru dlouhé cestě na Talíř. Tvrz se stala základem nového města, jejíž existence spadá do přelomu 13. a 14. století. Dnes je kulturní památkou, již chtějí Veselští vrátit do života. Zhruba před třemi lety se tohoto úkolu ujal zdejší Spolek přátel historie. Místo již například zbavili přebujelé zeleně náletů. Jejich snem je ale odkrýt i část základů středověkého tvrziště.

Klub Přátel historie pracuje na úpravách bývalé středověké tvrze Talíř.
Na tvrzišti Talíř vznikne odpočinková zóna

Volnou ruku ve ztvárnění medvěda dostal od Luboše Kalvase dvaatřicetiletý řezbář Jan Ambrož, jehož dílo znají lidé například z cesty od táborské Pintovky k Harrachovce nebo z Kozího hrádku, k němuž vrátil Jana Husa. Vyučený automechanik se již šest let ohání motorovou pilou a z kusů dřeva tvoří umění.

„Kreslit ale vůbec neumím, spíš čerpám z těžby v lese. Pak jsem ale už byl lenivý chodit do lesa, tak jsem začal řezbařit,“ vyvrací se smíchem, že by v sobě při objevování tajů motorů aut našel umělecké nadání. Ani doma si nevytváří nákres. Jak ze špalku postupně odřezává přebytečnou hmotu, hledá v něm stanovený motiv.

Přesto si před nastartováním pily na pečlivě opracovaný kmen stromu tahy zkušeného mistra kreslí oranžovým sprejem dráhy řezu, v nichž vidí dva a půl metru vysokého medvěda. Pro laika v té chvíli zcela netušeného. Na soše bude Jan Ambrož U Hokejky pracovat i příští sobotu. Je to hezká a voňavá podívaná, tak si ji dopřejte.