Po dvoudenní hospitalizaci se zápalem plic zemřel v sobotu ve spánku v nemocnici ve švýcarském Luganu 7. kníže rodu Paarů, Alfons Václav Marie Vilém Viktor Karel Pius. V květnu by mu bylo 84 let.

Rod, jenž má kořeny v Itálii, spojil velkou část své historie s Bechyní, kde Alfons až do 14 let spolu s dalšími dvěma sourozenci vyrůstal. K Bechyni se Paarové dostali přes sňatek Jana Leopolda z Paaru s Marií Terezií, hraběnkou ze Šternberku a dědičkou bechyňského panství.

„Alfons Paar odešel z Československa v roce 1947, ve 14 letech, ve Švýcarsku dokončil internátní gymnázium a poté v Ženevě studoval tlumočnickou školu. Po získání švýcarského občanství pracoval v cestovní kanceláři v Luganu a později přešel pracovat do bankovnictví," upřesnil Alfonsovu životní cestu po vystěhování z republiky jeho životopisec Josef Štefl z Bechyně. Rodina také vždy patřila k řádu Maltézských rytířů. Jedním z nich byl také Alfons. 

Se sourozenci Paarovými Alfonsem, Karlem a nejmladší Eleonorou, která však již nežije, pojí od dětství přátelství Helenu Shoonerovou Schmausovou, sochařku a malířku, která po návratu z emigrace opět žije v bechyňské vile, kam jezdila za babičkou. A jako pravnučka slavného vynálezce Františka Křižíka se společně se svou sestrou Janou stýkaly s dětmi ze zámku. S Alfonsem se ve svém domě naposledy viděla loni v říjnu, kdy přijel na diecézní pouť. Její vila pro oba bratry byla posledním zázemím v Bechyni, neboť zámek, kde rodina žila 300 let, po získání v restituci v 90. letech Alfons prodal Josefu Šťávovi.

„Všichni Paarové byli v Bechyni velice milovaní, protože byli strašně hodní. Za bolševika jsme se nestýkali, ale pak jsme měla výstavu ve Vídni a tam jsem se po letech zase viděla s Karlem. Od té doby jsem se stýkala s oběma. Vždyť v Bechyni teď už ani neměli, kam jinam jít," zavzpomínala na přítele Helena Shooner – Schmausová.

Poslední cesta do Bechyně

Dle vlastního přání se má Alfons do Bechyně ještě jednou, naposledy, vrátit. „Velkopřevor Karel požádá biskupství o uložení urny s ostatky Alfonse do rodinné hrobky, což bylo přání knížete," naznačil Josef Štefl s tím, že rodinná hrobka Paarů stojí v blízkosti kláštera. Jednou by v ní měl spočinout i mladší Karel.
„Usadíme se tu, až tady nebudeme, protože v Bechyni máme hrobku. Jak bratr, tak já bychom tu rádi byli pohřbení," uvedl pro Táborský deník v rozhovoru Karel Paar v roce 2014, kdy přijel zahájit výstavu své kamarádky z dětství.
Posledním mužským následníkem linie je Alfonsův syn, dědičný hrabě Hubert Karel (*1971), jenž pracuje v Mnichově, ale další potomky rodu Paarových na svět zatím nepřivedl.