Lidé z vesnic si mají zvykat, že s balíkem, poukázkou či dopisem budou stále častěji chodit na obecní úřad. Projekt Pošta Partner, tedy převedení některých poboček České pošty pod obce nebo soukromé subjekty, dorazil i na Táborsko.První vlaštovkou nového systému, který má pomoci zachovat poštovní služby i na menších vesnicích, se na Táborsku staly Smilovy Hory. Poštovní pobočku tam pod obecním úřadem otevřeli na apríla, prvního dubna.

Podle starostky Jany Králové, která je sama původní profesí pošťačka, je pošta oslovila s nabídkou na převzetí pobočky loni v listopadu. „Dlouho jsme se nerozmýšleli, prioritou pro nás bylo zachování poštovních služeb pro naše občany. Možnost převedení pošty pod obec nám z nabízených řešení přišla jako nejlepší," říká starostka Jana Králová.

Pomůže zvonek

Původně ale měly Smilovy Hory pobočku převzít až od června, vše šlo rychleji. „Jednání s Českou poštou byla rychlá, společnou řeč jsme dokázali najít vcelku brzy, proto jsme mohli otevřít už od dubna," vysvětluje první dáma Smilových Hor.
Otevření pošty v prostorách obecního úřadu nepřineslo obci žádné finanční náklady navíc. „Na poštu jsme zaměstnali paní, která pro obec v té době již pracovala coby správcová turistické ubytovny. Provozní náklady se snad pokryjí z paušálu a provizí, které budeme dostávat od České pošty za poskytování jejich služeb," vysvětluje starostka Smilových Hor Jana Králová.

Smilovohorští jsou za zachování pošty rádi. „Je báječné, že tu zůstala a nemusíme jezdit do města, jen ty schody nám dávají trochu víc zabrat," usmívá se Miroslava Svatková, když stoupá se složenkou v ruce do prvního patra obecního úřadu. „O tomto jediném neduhu víme, ale pokud by někdo nezvládl schody vyjít, stačí zazvonit na zvonek u vstupu do domu a paní poštmistrová seběhne dolů a vše potřebné vyřídí," uklidňuje starší obyvatele vesnice na severu okresu starostka.

Další Stádlec a Sudoměřice u Tábora

Jako druzí otevřou pobočku České pošty pod patronací obecního úřadu ve Stádlci. „Poskytovat budeme všechny stávající služby, s výjimkou vkladních knížek, jejichž vydávání systém neumožňuje. Jinak zůstane vše stejné, včetně otevírací doby a paní poštmistrové, která byla dosud u nás zaměstnána na půl úvazku, tak jí ho nyní pouze rozšíříme na celý," říká starosta obce Milan Kelich.

Ve smlouvě s Českou poštou nevidí stádlecký starosta žádná úskalí. „Myslím, že podmínky jsou přijatelné a slušné pro obě strany," dodává Milan Kelich.
Jeho slova potvrzuje také starosta Sudoměřic u Tábora František Mikulanda, který otevře „svoji" poštovní přepážku v budově obecního úřadu, kde už sídlí také zdravotní středisko, ve středu prvního června. „Jak je to nastavené v současné době, tak si myslím, že je to výhodné pro obě strany," podotýká starosta Mikulanda. Sudoměřická pošta bude mít otevřeno každý všední den od 8 do 10 hodin a v pondělí a čtvrtek ještě navíc od 14.30 do 17 hodin.

Tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík upřesňuje, že počet poboček, které bude pošta převádět pod správu obcí, případně soukromého subjektu, ještě poroste. „Projekt Pošta Partner počítá s přeměnou pošt na Pošty Partner zejména v menších obcích. Ty jsou v dané lokalitě důležité i s ohledem na životní standard v obcích, kdy pošty plní i sociální roli v obci," říká mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Česká pošta počítá, že do konce roku 2025 se tímto způsobem zbaví 2500 poboček z celkového počtu 3200. O které půjde, zatím nechce sdělit. „S ohledem na probíhající jednání jak s obcemi, tak se soukromníky nemůžeme blíže specifikovat lokality, kterých se přeměna týká. Potenciálními smluvními partnery jsou jak obce, tak soukromníci," dodává Matyáš Vitík s tím, že v letošním roce by Česká pošta chtěla v rámci celé republiky převést do obecních či soukromých rukou celkem 200 poboček.

Česká pošta nabízí převod poboček přednostně obcím, pokud ale nemají zájem, oslovuje soukromé podniky. Mezi výrazné zájemce o provozování poštovních poboček patří na Táborsku zdejší Obchodní družstvo Jednota. Jeho ředitel Vít Sechovec je přesvědčen, že by šlo v tomto případě o partnerství výhodné pro všechny strany.
„Byla by to cesta, jak na vesnici zachovat pobočku pošty i prodejnu potravin. My bychom měli o takovéto spojení zájem, ale zatím jsme nebyli na Táborsku osloveni," uvedl Vít Sechovec.

Miroslava Lhotková je první obecní poštmistrovou

Už třináctý den usedá Miroslava Lhotková do poštmistrovského křesla. Její poštovní úřad je však poněkud netradiční. Nachází se totiž v prvním patře budovy obecního úřadu, jen kousek od kanceláře starostky a zasedacího sálu zastupitelů.
Stala se vůbec první pracovnicí obecní pošty na Táborsku. Každý všední den ji lidé minimálně tři hodiny vidí za přepážkou. Obyvatelům zajišťuje služby, které donedávna plnila Česká pošta. „Žádný šok to pro mě nebyl, než jsem šla na mateřskou dovolenou, tak jsem nějaký čas na poště pracovala," říká usměvavá Miroslava Lhotáková.

Lidé přichází na obecní poštu nejčastěji se složenkou nebo pro důchod. „Vím, že se báli, že budou muset jezdit do Mladé Vožice, takže jsou teď rádi, že tady pošta zůstala alespoň v této podobě," popisuje náladu místních obyvatel nová poštmistrová.
Její pracovní den je rozdělen na dvě části. První část tráví za poštovní přepážkou, poté se přesune do několik desítek metrů vzdálené turistické ubytovny a „převtělí" se do role správcové.
„Někdy je to náročné, ale já se práce nebojím, takže vše zvládám. Jsem ráda, že mám práci v místě bydliště a nemusím nikam dojíždět," zmiňuje výhody a bouchne kulatým razítkem.