VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vařit zdravě se dá i za cenu konzervy pro psy

Tábor –Tým z bečické firmy objíždí školní jídelny a ukazuje, jak se dá skloubit chutná zdravá výživa s normami, které musí kuchyně dodržovat

26.1.2011 1
SDÍLEJ:

Těstovinový salát s krabími tyčinkami nabízeli včera na areálu jako „trojku“. Přesvědčit žáky o zdravé výživě přijel šéfkuchař českobudějovické restaurace Symbiosa Lukáš Andrlík. Po ruce mu byl student třetího ročníku oboru kuchař Filip Jansa.Foto: DENÍK/ Kateřina Nimrichtrová

Cizrna. Fuj, řekne si asi většina dětí při vyslovení názvu nejen této luštěniny. Přitom je tak zdravá. Jak změnit stravovací návyky u školních dětí? Tým firmy Extrudo Bečice nabízí řešení.  S ukázkami, jak lze vařit zdravě a přitom chutně a ne příliš nákladně, objíždí školní kuchyně na Táborsku i mimo něj.
„U nás se luštěniny i zelenina dostává do jídelníčku běžně. Vždycky jedno ze tří jídel je zeleninové. Také cizrnovou mouku se snažíme přidávat do pokrmů. Raději ale skrytě. Některé děti vědomě jedí zdravou výživu, ale většina je stále zvyklá na klasiku,“ podělila se se svými zkušenostmi vedoucí školní jídelny na učňovském areálu na Maredově Vrchu Hana Křížová.

Problém je podle ní i v ceně. Kilo obyčejné mouky stojí deset korun, tak cizrnová je o 80 korun dražší.
„Když musíte uvařit hlavní jídlo i s polévkou a zajištěním pitného režimu za šestadvacet korun, tedy jak říká v televizi Zdeněk Pohlreich za cenu konzervy pro psy, není to úplně jednoduché,“ dodává Hana Křížová.

Podle poradkyně pro zdravou výživu bečické firmy Ilony Frouzové to ale jde.
Většina jídel, které na prezentacích předvádíme, se dá uvařit tak, abychom se vešli do norem školních kuchyní. Jde to – vejít se do nákladů a přitom vařit zdravě a chutně,“ přesvědčuje Ilona Frouzová.
Její pomocník a hlavní osoba na předváděcích akcích, šéfkuchař českobudějovické restaucace Symbióza Lukáš Andrlík, jde na to přes moderní kuchyni. „Snažíme se dělat světovou moderní kuchyni. Není to klasický guláš se šesti, ale něco jiného, co i dobře vypadá na talíři, a to samo o sobě může být pro strávníky atraktivní.“

Tým už tento týden propagoval zdravou výživu na plánské základní škole, včera zavítal na SOŠ obchodu, služeb a řemesel. Zatímco v pondělí si děti ze základky na tresce obalované v kukuřičné strouhance pochutnávaly, těstovinový salát mezi středoškolskou mládeží už tolik nebodoval.
„Já dávám přednost bůčku. Chutná mi klasická kuchyně. A zdravá výživa? Všeho s mírou,“ míní student třetího ročníku oboru kuchař Filip Jansa. Přesto dělal týmu z Bečic průvodce a pomocníka.

A jak si s tím poradí vedoucí školní kuchyně Hana Křížová? „Klidně mohu zařadit cizrnu do jídelníčku každý den. Pokaždé trochu jinak, ale aby to při tom chutnalo. Ale hlavně: Slovo cizrna se nesmí v názvu pokrmu objevit.“

Autor: Kateřina Nimrichtrová

26.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Již nejsou mezi námi

Alkohol. Ilustrační foto.

Řídil pod vlivem a v době zákazu

Lesníci varují před vstupem do lesů

Českokrumlovsko - Velké škody napáchal nárazový vítr z páteční bouřky v lesích. Není radno do nich nyní chodit. Poškozeny jsou i lesy města Český Krumlov.

Polomy na Šumavě zastaví turisty

Šumava - O zákaz vstupu do lesů chce požádat Národní park Šumava dotčené obce s rozšířenou působností. V pondělí to Deníku potvrdil Jan Dvořák, tiskový mluvčí Národního parku Šumava.

Vtrhli k nám Rusové, je okupace, holčičko

Tábor - Jakmile se přiblíží 21. srpen, pamětníkům roku 1968 lehce přeběhne mráz po zádech.

Dobrovolný hasič při zásahu zkolaboval

Deštná - Dobrovolní hasiči z Deštné na Jindřichohradecku se od písknutí prvního poplachu kvůli bouřce nezastavili až do sobotního odpoledne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení