Konec svátků signalizuje i svoz vánočních stromků, které opouštějí obýváky a lidé je ukládají poblíž popelnic a kontejnerů.

Jak uvedl vedoucí sezimovoústeckých technických služeb Karel Homolka, první vánoční stromek našli u popelnic dokonce ještě před Štědrým dnem, již 23. prosince. „Nejspíš se někomu nelíbil a pořídil si místo něj na poslední chvíli jiný. Jinak si to neumím vysvětlit. Běžně se totiž stromky objevují u popelnic až v týdnu po Vánocích," vysvětlil Karel Homolka s tím, že jehličnany pak od nich míří ke štěpkování do Plané nad Lužnicí.

V Sezimově Ústí mají vánoční strom živý, roste na náměstí Tomáše Bati a slavnostní kabát odhodí až na sklonku týdne. Výzdobu zkontrolují a uloží v jednom ze svých skladů.

V Táboře s odstraňováním výzdoby začali včera, kdy také zhasli osvětlení vánočního stromu. Na jeho likvidaci dojde nejspíš až v pátek. Jednatel Technických služeb Tábor Michal Polanecký naznačil, že je k dispozici.

„Pokud by měl někdo zájem, mohl by si ho vzít jako palivové dříví, ale nikdo se nám neozval. Lidé o něj většinou moc nestojí, vánoční strom totiž mívá spoustu suků," vysvětlil Michal Polanecký.

Než výzdobu uloží do skladu, podrobí ji pravidelné kontrole a revizi, během níž vymění například prasklé diody. Jednou za několik let ozdoby potřebují rozsáhlejší opravu. Takovou mají za sebou z loňského roku, kdy firma kompletně repasovala 80 ozdob. Z původních zůstaly jen korpusy.