Již asi deset dní funguje v Táboře deset bikeboxů pro bezpečnou úschovu kol. Pět z nich je u plaveckého bazénu, dalších pět stojí na parkovišti u vlakového nádraží.

S novinkou, o níž zatím jen slyšel, se už seznámil i cyklista František Cerman z Tábora a hodlá boxy využívat.
„Rozhodně je doporučím i svým známým. Obzvlášť pro turisty bude tato možnost přínosem. Nebudou muset nechávat kolo někde v parku nebo u stojanu a bát se o jeho ztrátu. Také odpadne nutnost nosit s sebou batohy. V boxech zůstane vše bezpečně uzamčené. Po procházce si pak může cyklista vše bez problémů vyzvednout," oceňuje František Cerman.

Použití bikeboxů je pro cyklisty bezplatnou službou města. Po uložení kola do schránky zadá jeho majitel čtyřmístný kód, kterým si pak při vyzvedávání kola box odemkne. Úschovnu může využít nejvýše na 24 hodin, po překročení tohoto limitu se box zablokuje a cyklistovi nezbude, než si zavolat městské strážníky.

Pořízení deseti bikeboxů vyšlo město Tábor na necelých 660 tisíc korun, zhruba 350 tisíc získalo z dotace ministerstva pro místní rozvoj. Zajímavostí je, že celý systém funguje na solární panely.