17. ročník
Své talenty navrhlo
23 táborských škol, včetně
uměleckých. Sešlo se tak
85 nominací, z toho 15 z oblasti humanitní, 23 z přírodovědně – technické, 18 umělecké,
25 sportovní a 4 speciální.

Mezi úspěšnými jsou sportovci, muzikanti, lingvisté, tanečníci nebo budoucí vědci. Do této skupiny patří jak Lucie Fořtová, tak Martin Šourek. Jejich láskou jsou exaktní vědy fyzika a chemie, kterými prezentují Gymnázium Piera de Coubertina.

Osmnáctiletá Lucie propadla astronomii. „Nejsem si přesně jistá, kdy mne upoutala, ale asi když jsem šla do šestky na gymnázium. Baví mne, je v ní logika i matematika," zamýšlí se dívka, která získala pozvání do campu pro mladé fyziky v Kanadě. Není divu, že propadá této vědě. Velkým vzorem jí je starší a ve stejném oboru úspěšný bratr Stanislav, jenž si jako jediný student světa prožil v Los Vegas stav beztíže a nyní studuje na Cambridge.

Lucie ale nežije pouze vědou, čas si nechává i na další aktivity. Třeba na kamarádky, které ve škole oceňují odbornou nápovědu. „Ale ony zase radí mne v jiných předmětech," říká skromně budoucí vědkyně, jež by při dalším studiu ráda spojila fyziku s biologií či geologií.

Martin Šourek zase našel zálibu v chemických vzorcích a procesech. „Člověk díky chemii líp pochopí, co se kolem něj děje. Může si všechno mnohem lépe vysvětlit," vysvětluje, v čem tkví jeho obdiv k chemii, jíž chápe díky svému zdatnému logickému uvažování. „V tom netápu, takže hned od prváku jsem se chemii začal věnovat víc," dadal s tím, že v ní chce pokračovat na vysoké.