PÁTEK 23. ZÁŘÍ

* 16 hodin, Tábor
Celé odpoledne probíhá ve Společenském centru Univerzita festival o ekologii a udržitelném rozvoji Ekotopfilm. Tématem odpadu se bude zabývat beseda s experty, která v 16:00 zahájí odpolední program festivalu pro širokou veřejnost. Z filmové nabídky se návštěvníci mohou těšit na filmy, které ukáží krásné obrazy přírody rakouských Alp (Jak se zrodil prales) či exotického Madagaskaru (Baobaby mezi souší a mořem) nebo britský snímek Mikroporod zachycující mikroskopické dění během porodu.

SOBOTA 24. ZÁŘÍ

* 9 hodin, Tábor
V soobotu můžete navštívit hobby akci Psí den aneb 6. Táborská voříškiáda a umísťovací výstava psů z útulků, která se koná v odpočinkové zóně Komora. Registrace soutěžících proběhne od 9 do 9.45 hodin a zájemci se mohou na akci zaregistrovat přímo na místě. Po zahájení v 10 hodin budou následovat soutěže jako například soutěž krásy, pes šikula, dítě a pes a další. Připraven je také doprovodný program Akce se koná za každého počasí, v případě deště bude přesunuta do krytých prostor areálu. Vstupné je dobrovolné.

* 10 hodin, Bechyně
Na sobotní dopoledne připravilo pro děti Divadýlko Kuba nové zpracování české pohádky Princ Bajaja. Příběh o lásce, odvaze a moudrosti vypráví dětem královský šašek. Prostřednictvím masek a netradičních loutek ožívají před diváky princ Bajaja, krásná princezna, černý rytíř, hrůzostrašný drak a také věrný přítel Bělohřívák. Dobrý konec zaručen i s malým překvapením navíc. Představení se koná v malém sále kulturního domu od 10 hodin. Vstupné činí 40 Kč.

* 13 hodin,
Planá nad Lužnicí
Tradiční Svatováclavská slavnost odstartuje ve 13 hodin na plánském ostrově. Slavnosti zahájí ve 13.30 hodin příjezd svatého Václava s historickým průvodem. Dále se během odpoledne představí folklórní soubory z Čech, Moravy a Slovenska, uslyšíte dobovou hudbu, chybět nebudou divadelní představení, šermířské souboje, rytířské turnaje, výtvarné dílny, praporová i bubenická show, kejklíři, lukostřelba, ukázky řemesel a historický jarmark. Slavnost zakončí od 19.30 hodin ohňová show Táborských kupců.

* 14 hodin, Měšice
Do přírodního parku Lom Svatá Anna s naučnou stezkou přijďte přivítat podzim a zároveň oslavit Mezinárodní den půdy. Akci zahájí ve 14 hodin majitel lomu Viktor Mačura. Poté se můžete těšit na povídání o podzimní rovnodennosti, na přednášku o významu půdy pro život na naší planetě a ujít si nenechte ochutnávku vlastnoručně upečeného chleba z mouky z letošní sklizně.

* 14.30 hodin, Tábor
Také odpoledne můžete s dětmi přijít do divadla. Divadelní spolek Kašpar Praha pro ně zahraje představení Miukálošovy prázdniny. Příběhy malého nezbedného klučíka a jeho party legračních kamarádů jsou plné úžasných nápadů a nevinného humoru. Zábavné představení začíná ve 14.30 hodin v Divadle Oskara Nedbala. Vstupné 120 a 100 Kč.

NEDĚLE 25. ZÁŘÍ

* 15 hodin, Nadějkov
Divadelní a osvětový spolek v Nadějkově zve na Fikarské slavnosti. Uvidíte loutkové představení Terezy a Tomáše Machkových nazvané Dcery Matky Země na motivy indiánských mýtů. Zavede vás do daleké a dávné Ameriky a ukáže vám jak se z lovců stali zemědělci, setkáte se s indiány, kteří objevili tajemství tří dcer Matky Země: Fazole, Kukuřice a Dýně. Hra je pro děti i dospělé a potrvá asi 40 minut. Koná se od 15 hodin na farské zahradě, v případě nepříznivého počasí v kině.

* 15 hodin, Kozí Hrádek
Zavítejte na akci uzamykání Kozího Hrádku, která se koná k ukončení turistické sezóny. Zábavné odpoledne s kejklířem, výtvarnou dílnou a pohádkou divadla Dokola Dlouhý, Široký a Bystrozraký začíná v 15 hodin. (pec)