Jak sdělila Věra Hanzalová, zmocněnkyně seskupení Nejsme stranou, v jeho jádru nejsou žádní začátečníci, byť se voleb v roce 2010 nezúčastnili. Figurovali na kandidátce SNK – ED. „Sdružení stálo již u voleb v roce 2002, ale aby se loni nemusely shánět podpisy, šlo na kandidátku pod Evropské demokraty," vysvětluje zmocněnkyně strany s tím, že aby mohlo jít sdružení do voleb, musí nasbírat sedm procent hlasů z celkového počtu obyvatel. To je v případě Soběslavi 504 podpisy.

Návrat k tradici

„Všichni kandidáti jsou nezávislí, bez politické příslušnosti a nepřiklání se ani k jedné straně. Proto se pro letošek vrátili k osvědčenému typu Nejsme stranou," vysvětlila Věra Hanzalová a dodává, že problémy se sestavením listiny žádné nenastaly. „Seskupení se schází přes rok pravidelně a diskutuje nad děním ve městě. Reprezentují slušné chování, jednají čestně a otevřeně, zkrátka mají v Soběslavi dobré jméno," míní žena, která stála loni jako lídr na SNK – ED, ale letos již nekandiduje.

Do čela se dostali Petr Lintner a hned za ním Petr Valeš. Oba byli mezi nezávislými už v roce 1998. Tehdy měl jedničku Zdeněk Vránek, který se pak v roce 2010 na kandidátce o pět a letos o čtyři místa propadl. „Pan Vránek je už penzista a řešil rodinné záležitosti. Post by nemohl naplno vykonávat," vysvětlila Věra Hanzalová.

Mezi Nejsme stranou najdete ale i lidi, kteří k politice dosud nepřičichli, a to například Zinu Petráskovou, Ilonu Klimešovou, Davida Pánka, Jaroslavu Palasovou nebo Kateřinu Křiklánovou.

Senioři i studenti

I Piráti pro Soběslav sestavili plnou kandidátku, tedy s 21 jmény. Vévodí jí konstruktér počítačových systémů Martin Kákona a druhou pozici v pořadí obsadila jaderná fyzička Iveta Matějů.

Piráti lákají i mladé Soběslaváky, najdete tady dva jednadvacetileté vysokoškolské studenty Ondřeje Cílka a Kamilu Kákonovou, nejstarší z uchazečů je šestašedesátiletá důchodkyně Dagmar Pekáriková.

Za sdružením Vytvoření pracovních míst v Soběslavi stojí jen jedno jméno, a to třiadvacetiletého projektového vedoucího Jaroslava Šilhy.