Maloval na zeď gymnázia

Tábor – V pondělí v půl druhé ráno byl řidičem taxislužby opakovaně projíždějícím náměstím Františka Křižíka spatřen podezřelý mladík. Ten postával čelem ke zdi budovy Gymnázia Pierra de Coubertina a něco vytvářel. Jakmile kolem projíždělo vozidlo nebo procházela osoba, své činnosti zanechal a ode zdi se odvrátil.

Taxikář o počínání mladíka okamžitě informoval městskou policii. Strážník na služebně osobu zachytil kamerovým systémem a vyslal na místo autohlídku, která podezřelého v Palackého ulici zadržela. Vyšlo najevo, že mladý muž (25) napsal na zeď gymnázia nápis skládající se ze tří velkých tiskacích písmen. Nápis zelené barvy byl vytvořen trsem trávy a jehličím túje. Strážnicí ho zadrželi a předali policistům. Svým činem se dopustil poškození cizí věci.

Házeli odpadkové koše do Jordánu

Tábor – V pondělí ráno krátce po čtvrté hodině bylo operačním střediskem městské policie přijato oznámení, podle něhož dva hlučně se chovající výrostci házeli na nábřeží Jordánu odpadkové koše do vody. Stalo se tak jen krátce poté, co strážníci stačili zadokumentovat a předat policistům případ poškozování cizí věci mladíkem, který popsal zeď u budovy gymnázia.

Hlídka na nábřeží pod Vančurovou ulicí nalezla rozházené papírové sáčky na psí výkaly a dále ve vodě vhozený plastový odpadkový koš. Pod botanickou zahradou si následně všiml strážník osoby házející do vody další koš. Strážníkům se podařilo na dětském dopravním hřišti zadržet oba dvacetileté mladíky, co měli řádění na svědomí. Jeden z nich se přiznal, že naházel do nedávno vyčištěného Jordánu celkem 12 nádob na psí exkrementy včetně jejich obsahu. Navíc ze všech zásobníků odstranil papírové sáčky a rozházel je po širokém okolí. Jako důvod svého konání vandal uvedl, že jde o "politický protest". I tyto recidivisty si převzali policisté.

Hořel motor škodovky

Soběslav – V pondělí před desátou ranní hodinou hořela motorová část vozu Škoda 135L v ulici Petra Voka. Vyšetřovatel hasičské záchranné služby škodu vyčíslil na tři tisíce korun. Požár uhasila během několika minut soběslavská profesionální jednotka. Rychlým zásahem hasiči uchránili majetek za pět tisíc korun, příčinou jeho vzniku byla závada palivového systému.

Z nedbalosti chytlo schodiště na půdu

Soběslav – Také v pondělí před druhou hodinou odpolední hořely dřevené schody v domě na Třídě Československé armády. Požár vznikl z nedbalosti a způsobil škodu ve výši 5 tisíc korun. Hasili ho profesionální hasiči ze Soběslavi a z Veselí nad Lužnicí. Průzkum prokázal, že požár postil pět spodních schodů vedoucích na půdu domu. Shody uhasili a následně motorovou pilou zasažená místa rozebrali, aby dohasili skrytá ohniska. Svým včasným zásahem tak požárníci zabránili škodě až ve výši 500 tisíc korun.

Autor: Lenka Pospíšilová