Jihočeši se rozhodli, že využijí bílé zimy k tomu, aby na běžkách vyrazili do stopy. Při nákupu potřebného náčiní se může stát, že potřebný typ či velikost není zrovna na skladě.

Jak uvedl Jan Jirák ze Ski-centra v Táboře, aktuálně je největší zájem o běžky, běžkařské boty a brusle. „Největší poptávka je rozhodně po běžkách a běžkařských botách. Lidem se je téměř podařilo vykoupit, hlavně dětské běžky a boty. Zboží se chystáme doplňovat, ale například u dětských bot to bude problém, nemá je totiž už ani dodavatel," vysvětlil Jan Jirák.

V Českých Budějovicích Deník ověřil, že kromě běžeckých bot v některých velikostech, které schází ve skladech celé republiky, se dá potřebné zimní vybavení na hory či do města zakoupit. „Tři roky jsme neprodávali brusle či běžky, nyní jsme je doobjednávali společně například s běžeckými kalhotami, hůlkami," uvedl majitel prodejny PP Sport Ivo Pokorný. Tomáš Jančík z prodejny DAJ SPORT upřesnil, že kromě některých mála modelů běžeckých lyží a hůlek mají všeho dost. Dívčí a chlapecké brusle v omezených velikostech lze koupit ve výprodeji v lišovském Kohout Centru. Tam podle vedoucího prodejny Lukáše Marze zrušili prodejnu a zbylé věci doprodávají.

V krumlovské prodejně sportu po letech pociťují eminentní zájem o lyže. „O lyže sjezdové je zájem standardně. Ale jakmile padne sníh i tady dole, zaznamenáváme nárůst zájmu o lyže běžecké," sdělila spolumajitelka obchodu Hana Modlitbová.

Nabídka běžeckých lyží už je tedy značně probraná a kdo si plánuje běžky pořídit, měl by si pospíšit, ve skladech už jich také moc není. „Lyže jsou hodně probrané i ve velkoskladu, takže je třeba reagovat rychle," potvrdila Hana Modlitbová.

Na dračku jde i jiné zimní zboží. „Vyprodáno," hlásila včera majitelka obchodu s hračkami Hana Černá na dotaz, zda je možné zakoupit boby nebo třeba „lopaty" na sjíždění svahů.

„Jsme beznadějně vyprodaní, dokonce jsme vyprodali i zboží, které tu zůstávalo," poznamenala Hana Černá.

Bez lyží a bot nezůstanou běžkaři, kteří se vypraví do prachatické prodejny sportovních potřeb Romana Kahudy. „Aktuálně máme na krámu zhruba čtyřicet párů běžek a nějaké boty. Je pravda, že sklady jsou ale téměř prázdné. Právě jsem na cestě pro další zboží, hlavně lyže," uvedl Roman Kahuda.