Kdo z provozovatelů si nechal uniknout poslední výzvu ministerstva kultury na podporu digitalizace kin, dotaci již nezíská. Sezimovo Ústí k nim nepatří. Ti už mají jistých 550 tisíc.

Taková částka však na záchranu obou kin nestačí. Město musí sáhnout pro další tři miliony. Ani jeden z přítomných zastupitelů se při hlasování nepostavil proti výdaji. Kina bez digitální technologie totiž ztrácejí diváky a vlastně i filmy. Analogové již brzy z nabídky distributorů zmizí.
„Jsem pro digitalizaci, už bychom kino nikdy zpět neotevřeli," říká místostarosta Pavel Samec s vírou, že se investice projeví na počtu diváků.
Ti se dokonce nemusejí obávat, že by po modernizaci promítací techniky cena vstupenek rapidně rostla. Neurčuje ji provozovatel kina, nýbrž distributor. U premiér, o které se teď bude moci hlásit i Ústí, je ale o něco vyšší.

Změny technologie se jako první dočká letní kino, aby bylo připravené na sezonu. Pak se v září mobilní zařízení přestěhuje do promítací kabiny Spektra. Ani občané sedmitisícového Ústí, si město bez kina nedovedou představit. „Pamatuji si, že byla v provozu hned tři, takže nějaké musí zůstat. I když do kina dnes už moc nechodím a spíš dáváme přednost divadlu, letní kino je pro mne milou nostalgií," říká například Milena Dubová ze starého Ústí.

Radnice pořídí pro svá dvě zbývající kina mobilní 2D techniku, která bude putovat mezi letním kinem a Spektrem. A podle starosty Martina Doležala si nezavírají cestu ani k 3D. „Na to ale nebylo možno žádat o dotaci, tak bychom mohli výhledově jednat například o leasingu," upřesnil starosta Doležal.
Plánuje, že nové zařízení umožní pro návštěvníky i další zážitky. „V letním kině nám umožní například sportovní přenosy nebo pořádání rockových koncertů," naznačil.

Nová éra pro Oko

Své plány realizují také u zavřeného kina Oko, které zahálí již od poloviny roku 2003. V současné době ho využívají muzikanti jako zkušebnu, ale smysluplnější využití nenašlo. Nyní ho radnice nabízí do pronájmu. Radní již schválili zadání výběrového řízení, které má určité parametry: rozhodně v něm nesmí být herna a hlučný provoz, tedy žádná další diskotéka.

„Chceme, aby byl objekt využíván hlavně pro kulturu či sport a zájmovou činnost. Tedy veřejnosti otevřený," naznačil starosta s tím, že bez ohledu na výběrové řízení již jednu nabídku mají a není zcela nezajímavá: v bývalém kině by mohla být horolezecká stěna, klubovna a bar.
Zanedbanou budovu si nájemce bude muset zrekonstruovat, z toho důvodu také teď není stanovené nájemné.

Při otevření Oka v roce 1956 Zdeněk Fierlinger napsal do pamětní knihy: Upřímně blahopřeji ke krásnému a zdařilému dílu, kterým je výstavba tohoto kulturního domu. Nechť se stane ohniskem nové socialistické kultury a socialistického vlastenectví."

Není to zase tak dávno, kdy v Sezimově Ústí II fungovalo kino Svět. To potkalo o něco lepší osud než Oko. Slouží hostům hotelu MAS, kteří si v bývalém sále užívají bazénu. 

Kina v Sezimově Ústí

1. Oko: v letech 1956 – 2003
2. Letní: od roku 1987
3. Svět: ? – zhruba do roku 1988
4. Spektrum: od roku 1988