Bezmála rok po soutěži Česká Miss odletěla studentka táborského gymnázia Tereza Budková ze Sezimova Ústí na Filipíny. Druhá nejkrásnější žena naší země se tam utká s osmaosmdesáti soupeřkami o titul Miss Earth. Těsně před odletem poskytla Deníku rozhovor.

Jak se cítíte skoro rok po soutěži?
Cítím se dobře. Soutěž mi hodně dala, ale také vzala. Sebrala mi například hodně mého volného času. Naopak jsem bohatší o zkušenosti a možnosti dostat se dál do světa.

Co pro vás bylo zklamáním?
Asi ztráta soukromí. Trochu jsem s tím sice počítala, ale v podstatě je to to nejzásadnější, co mě po soutěži trápí. Jinak ale musím říci, že lidé, kteří se kolem soutěže a modelingu točí, ale i ostatní se ke mně chovají lépe. Mám pocit, že mě třeba trochu víc berou, protože jsem něco dokázala.

Otevřely se vám díky soutěži nové možnosti?
Určitě. Hodně cestuji. A jelikož jsem modeling před soutěží nedělala, je to pro mě hodně nové a moc mě to baví.

Co osobní život, ovlivnilo jej vaše báječné umístění v soutěži?
Určitě ano. Ale spíš k lepšímu. Vylepšily se vztahy v rodině i s přítelem. Stmelilo nás to dohromady. Maminka mi pomáhala, přítel musel leccos skousnout. Projevil se jeho pravý charakter, když to všechno se mnou vydržel.

Co maturita? Stíháte se připravovat?
Zatím je ještě dost času. Ve třídě spíš řešíme maturitní ples a maturitu moc nestíháme. Myslím ale , že to zvládnu. Zařekla jsem se, že před maturitou nebudu nikam jezdit a budu se učit.

Jaké budete mít šaty na ples?
Ještě nevím. Chci oslovit návrhářku, která pro mě dělá šaty na soutěž, jestli by mi nějaké nepůjčila. Ještě nevím ani barvu, ani střih, ale mám už pár typů. A vím, že ona mi neporadí špatně.

Kam se teď chystáte?
Letím na Filipíny na ekologickou soutěž Miss Earth. Budu tam asi pětadvacet dní, což je docela dlouhá doba. Finále je 22. listopadu v resortu Boracay. Je to taková moc hezká ekologická vesnička, kde jsou nejkrásnější bílé pláže. Budeme prý hodně cestovat po celých Filipínách. Nejvíc času budeme trávit v Manile.

Máte trému?
Mám. Nebo spíš mě děsí, že budu takhle daleko a hrozně dlouho bez rodiny a přátel. Konkurence je tam navíc dost veliká. Chystá se tam osmaosmdesát holek z celého světa, takže…

Jak hodnotíte své šance?
Konkurence je opravdu velká. Viděla jsem je na fotkách a hodně se mi jich líbilo. Podle fotek to ale nedokážu úplně posoudit. No, snad nějak zaujmu.

Cestujete ráda?
Cestuju moc ráda a na Filipíny se těším o to víc, že jsem v tomto koutě světa nikdy nebyla. Bude to pro mě něco úplně nového.

Je svět modelingu vaše parketa? Něco, čemu byste se chtěla věnovat naplno?
Teď bych chtěla hlavně udělat maturitu. Potom bych mohla dělat modeling při vysoké škole, ale určitě chci dostudovat. Pak bych se klidně nějaký čas modelingu věnovala, ale vím, že to není na pořád. Hlavně proto chci nejdřív dodělat školu.

O čem jste snila jako malá holka?
Když jsem byla hodně malá, sledovala jsem soutěže miss, záviděla jsem jim korunky, takže mě se dětský sen splnil.

Kde jste mohla díky své popularitě pomoci? Vím, že jste například věnovala počítač táborské Kaňce…
Pomáhala jsem ještě v jednom sdružení na pomoc dětem s postižením. Nafotila jsem pro ně kalendář a šla jsem pro ně přehlídku. Výtěžek šel právě sem. Byla jsem také pomáhat na popovodňových dnech. Dělali jsme zábavné odpoledne pro děti, aby se odreagovaly od té pohromy, která je postihla. To bylo super. Pak jsem znova fotila kalendář, pro změnu s dobrovolnými hasiči. Za peníze, které z toho získají, si budou moci kupovat lepší vybavení a zachraňovat víc životů.

Zastavují vás ještě dnes lidé na ulici? Chtějí třeba autogram?
V Táboře holčičky kolem deseti let se se mnou chtějí vyfotit nebo podpis. Praha je na tohle ale výživnější. Často tam na nějaké akci narazíte na lovce podpisů.

Kde máte vystavenou korunku?
Leží na poličce spolu s další korunkou s nápisem Barbie. Tu mi vyrobily děti na popovodňovém dni. Cením si jí určitě aspoň tolik jako té vítězné. Takže mám vystavených vlastně pět korunek. (Tereza vyhrála ještě Miss posluchačů Frekvence 1, Miss Internet a Miss čtenářů deníku Blesk, pozn. redakce).
Kdybyste se mohla dnes po všech těch zkušenostech znovu rozhodnout, šla byste do toho znovu?
Asi ano. Opravdu mi to hodně dalo a ve spoustě věcí pomohlo, otrkala jsem se, mám víc zkušeností. Jsem dnes ráda, že mě mamka přemluvila.

Ovlivňuje maminka hodně váš život?
Spíš než ovlivňuje, mi hodně pomáhá a hodně pro mě dělá. Takže vlastně ovlivňuje, ale v tom dobrém slova smyslu.

Co vás čeká ještě po soutěži Miss Earth?
Tři neděle po příletu maturitní ples. A pak určitě půjdu na castingy na letošní soutěž Miss a budu pomáhat vybírat děvčata do semifinále.

Nebude vám líto, že budete stát na druhé straně barikády?
Abych pravdu řekla, tak trochu ano. Já jsem do toho šla s tím, že určitě nepostoupím, takže jsem si to hodně užila.
Na druhé straně jsem ráda, že už se s tím nemusím nějak nervovat.

Jaké je vaše oblíbené jídlo?
Těstoviny s čímkoli.

Oblíbená muzika?
Nemám oblíbený žánr. Poslouchám to, co se mi líbí.

Vlastnost, kterou máte na sobě ráda?
Jsem přátelská.

A vlastnost, které byste se ráda zbavila?
Lenost.

Vaše devíza do soutěže?
Přirozenost.

Čím jste chtěla být jako malá?
Samozřejmě princeznou!

Co byste vzkázala našim čtenářům?
Chtěla bych je poprosit, ať mi drží palce.