Bechyňští dobrovolní hasiči mají za sebou pěkně bouřlivý rok, během něhož se dokonce museli i odvolávat proti rozhodnutí, že jako spolek nemohou dostat dotaci vyšší než 200 tisíc korun.

Hasiči vyhlásili před rokem sbírku na 7,5 milionu a žádali i o dotaci. Doufali, že vše vyjde a budou opravit objekt bývalého zemědělského výkupu a přestěhovat tam unikátní Hasičské muzeum. Česká banka ale tehdy navýšila kurz eura a jakékoliv reálné myšlenky na dotace i sbírku byly nenávratně pryč.

Hasiči se nevzdali a požádali o grant, tentokrát o 500 tisíc korun. Do doby, než peníze dostanou, si sbor vypůjčil od města 400 tisíc s tím, že jakmile přijdou finance z grantu, dluh splatí. Od úřadů dostali povolení k rekonstrukci, a tak se vedle autobusového nádraží začalo s prvními pracemi.

Jako první chtěli někteří začít s takzvaným hangárem, kam chtěli přemístit hasičskou techniku a vitríny s vystavenými listinami, ale návrh nakonec neprošel a začala se rekonstruovat samotná dvoupatrová budova.

Tvrdá rána

Díky půjčce od města mohli na objektu dokončit novou střechu. Peníze ze sbírky, 230 tisíc, pak použili na opravu celé fasády. Když už to vypadalo, že jde všechno podle plánu, přišla veliká rána.

„Pražské ústředí pětisettisícový grant neschválilo a bechyňským hasičům poslalo usnesení, že jako spolek nemají právo na dotaci převyšující hodnotu 200 tisíc korun. Příznivci projektu se však nevzdali a proti rozhodnutí se odvolali," nastínila starostka sboru Jenovéfa Uličná.

Nakonec ale získali výjimku a peníze z dotace dorazily. V započaté rekonstrukci tak mohli pokračovat.

Letos šestého března vyhlásili další sbírku, která poběží tři roky. Schránku, do které je možné přispívat, budou podle Jenovéfy Uličné vozit hasiči při každé příležitosti s sebou na soutěže.

„Při minulé sbírce v roce 2014, jsme dárcům posílali dárcovský list, lidé si dar mohli například odepsat z daní, ale spoustu těch, kteří nám na muzeum přispěli, jsme nedohledali, protože při zadávání platby neuvedli svoje jméno. Na internet jsme poté vypsali poděkování všem, ale mrzí nás, že nemůžeme našim příznivcům poděkovat osobnějším způsobem. Pokud bude nyní někdo přispívat na náš účet, prosíme, aby do zprávy pro příjemce uvedl svoje jméno, je to pro nás důležité," vzkazuje starostka sboru.

Díky veřejné sbírce poroste i nová táborská rozhledna Hýlačka. Podporovatelé stavby do kasiček a na účet poslali bezmála 590 tisíc.

Kupte si schod

Teď ale mohou za svoji pomoc získat i něco navíc: vlastní schod na vyhlídku, který ponese jméno dárce. Zájemci se utkají celkem o 136 schodů.

„Po třech letech jsme museli veřejnou sbírku ukončit, ale teď je možné znovu přispět na ten samý účet. Kdo přispěje třemi tisíci, bude si moci vybrat konkrétní schod, komu bude jedno, jaký na něj vyjde, zaplatí dva tisíce. Firmy to ale budou mít dražší," vysvětluje nový systém podpory předseda táborských turistů Radek Přílepek, jenž už také tento týden předal místo výstavby nové rozhledy stavební firmě.

Hýlačka se tak už začala probouzet do nového života. „Vybranými penězi ze schodů bychom jí chtěli vrátit to, co jsme z důvodu snížení nákladů museli z projektu vyškrtat. Jde například o lavici k sezení na vyhlídce nebo o plachtu nad vstup do rozhledny," dodal Radek Přílepek.

Turisté coby vlastníci rozhledny, chtějí, aby už od srpna mohli na věž první výletníci. Stavba by totiž neměla být náročná, teď se již vrtají mikropiloty na základy a samotná konstrukce se již svařuje. Jakmile základy zatvrdnou, může se montovat.

Jiří HrzánCílem sbírky je získat peníze k instalaci bronzové plastiky
táborského rodáka, herce Jiřího Hrzána.
Sbírka začala 30. března roku 2012 benefičním galavečerem.
Sdružení Hrzán sobě již představilo sádrový model.
Přispívat můžete jakoukoliv částkou na účet: 6855185001/5500

Hýlačka Tábor
Veřejná sbírka na stavbu nové rozhledny Hýlačka běžela už tři roky.
Lidé věnovali cca 587 tisíc korun. Turisté vypsali sbírku novou, přispěvovatel nyní získá jeden ze schodů na věž. 
Turisté vypsali sbírku novou, přispěvovatel nyní získá jeden ze schodů na věž. Přispívat můžete jakoukoliv částkou na účet: 249362410/0300

HASIČI BECHYNĚ
V Bechyni se SDH chystá kompletně přesunout Hasičské muzeum do nové budovy komplexu bývalého zemědělského výkupu a budovu také zrekonstruovat. Přispívat můžete jakoukoliv částkou. Přispívat můžete jakoukoliv částkou na účet: 3859462359/0800

Velikonoce s Jesusem
Letos by chtěl zřizovatel této sbírky z vybraných peněz vylepšit interiér a zařízení hracích koutků dětského oddělení nemocnice v Táboře,  případně vybudovat samostatnou denní místnost. Sbírka začala 9. března a potrvá do 26. dubna. Přispívat můžete jakoukoliv částkou na účet: 2900212569/2010

KAŇKA Tábor
V Kaňce shánějí finance na přestavbu terapeutických pracoven, neboť se potýkají s palčivým problémem nedostatku prostoru pro terapie, které jsou jedním z hlavních pilířů péče o děti s postižením. V Kaňce chybí kvalitní prostředí pro sedm terapií a aktuální prostory jsou už pro terapie nevyhovující. Přispívat můžete jakoukoli částkou na účet: 227735925/0300

Autor: Veronika Gigalová