„Staráme se přibližně o 50 hektarů lesů. Těžba je nahodilá, pokácíme přibližně tak sto kubíků ročně, a co se týče výsadby, je to přes šest tisíc vysazených mladých smrků a dva tisíce dubů i jiných listnatých stromů," říká starosta Smilových Hor Josef Dvořák.

Také se zmínil o škůdcích, které dokáží plány měnit. Naštěstí se v okolí nevyskytují. „Samozřejmě aplikujeme chemické postřiky, kterými bráníme naše dřeviny proti klikorohovi. Kůrovec nás ale netrápí a ani nikdy nijak masově nezasáhl. V roce 2007 nás však navštívila jiná pohroma, orkán Kyrill. Tehdy padlo přes dvacet hektarů lesů," dodal Josef Dvořák. Protože stromy obec více vysazuje, na záměrné kácení techniku nemají, a proto si najímají firmu.

V Tučapech si stroji vybavili, i když i jim pomáhají odborníci. „Máme dobré stroje. Staráme se o více než 80 hektarů lesa. Naše spolky, ať už hasiči, myslivci nebo Sokol v rámci brigádnické činnosti nám v lesích pomáhají. Zároveň mají spolky možnost si tak přivydělat. Těžba je věc jiná, tu samozřejmě řeší odborníci," vysvětlil situaci starosta Pavel Novák.

V Tučapech již letos vysadili dva a půl tisíce nových, převážně jehličnatých stromů. Již nyní vysadili polovinu z celkového počtu dřevin, které vysadili loni.

„Letos je v plánu vysadit kolem tří tisíc malých stromků různé druhové skladby," oznámil starosta Hlasiva Miroslav Krch. Na kácení si také musí najímají firmu, protože obec nemá techniku. Na drobnější práce v lese tedy využijí menší traktor s valníkem.

„Chotoviny mají ve správě přes pětapadesát hektarů zalesněných ploch," uvedl Zdeněk Turek, starosta obce. V lesích okolo Chotovin se škůdce objevil naposledy před pěti lety, kdy se jednalo o masivní výskyt kůrovce. Nyní už je ale situace pod kontrolou a lesy by měly být zdravé.

„Podle mého názoru je nejlepší ochranou před kůrovcem především monitoring, tedy vyhledávání a včasná likvidace napadených stromů," míní lesní hospodář Chotovin Jaroslav Beneš. Kácení a výsadba podle něj běží současně. „Vzájemně se doplňují, když kácíme, je jasné, že budeme muset i sázet. Jinak se obec řídí hospodářským plánem, který je závazný na deset let dopředu a vysazujeme především jehličnany. Listnatých stromů je daleko méně," doplnil. I Chotoviny si řízenou těžbu dřeva musí platit. Dávají přitom přednost především živnostníkům z obce.

Autor: Veronika Gigalová