Říká se jim bezpečné branky a kupují se pro malé fotbalisty. Radnice teď obdržela žádost o nákup jejich pořízení hned od tří mládežnických klubů najednou. O bezpečné branky na hřiště společně požádaly SK Kavas Větrovy, FK Meteor Tábor a FC MAS Táborsko, a to pro kategorie mladších přípravek.

„Tyto kluby si již zajistily bezpečné branky pro kategorie mladších žáků i starších přípravek, jenže ty mají jiné rozměry, než jsou potřeba pro kategorii mladších přípravek," zdůvodňuje nákup dalších branek tajemník radnice Lubomír Šrámek.

Dodal, že branky stanovených rozměrů jsou podle nařízení Krajského fotbalového svazu podmínkou pro účast týmu v soutěžích, přičemž nařízení vstoupí v platnost již pro letošní podzimní sezonu. Všechny tři kluby mohou navíc doložit početnou mládežnickou základnu, které se činovníci řádně věnují.
Fotbalisté potřebují celkem 12 branek. Jejich financování musí ještě schválit zastupitelé, ale radní výdaji 189 tisíc dali zelenou.

„Financování by bylo řešeno formou dotační smlouvy, ve které by byl přísně určen účel dotace na nákup branek a povinnost tuto dotaci vyúčtovat," upřesňuje Lubomír Šrámek podmínky, se kterými všechna tři vedení klubů musejí souhlasit. Fotbalové branky by pak přešly do jejich majetku. Povinností fotbalistů bude zajišťovat odborné bezpečnostní kontroly formou revize a opravy.