Vojenští policisté z Tábora a Mladé Boleslavi již druhým týdnem asistují u výcviku příslušníků Afghánské národní policie. Soustředí se především na praktickou pomoc afghánským instruktorům s přípravou a vedením jednotlivých zaměstnání.

Čeští vojenští policisté za svou práci sklidili pochvalu od velitele afghánské policejní školy na základně Shank Mohommada Bassira Stánekzího. „S vašimi policisty spolupracuji velmi rád a nemáme vzájemně žádné problémy. Jsem hrdý na to, co jsme zde společně dokázali. Když zde před několika lety výuka začínala, museli Češi přímo vést všechna zaměstnání, ale nyní již máme své vlastní instruktory, které jste nám pomohli vycvičit. To oni dnes vedou přípravu našich nových policistů a čeští instruktoři jim jen radí a pomáhají. Nemám slov, jak vám za to vše poděkovat,“ řekl a dodal, že v české vojáky má plnou důvěru.

Velitel skupiny Vojenské policie major Luboš Š. pak doplnil, že noví afghánští policisté se seznamují se vším, co budou při praktickém výkonu policejní služby v terénu a na stanicích potřebovat. Mezi tématy tak nechybí kromě základní tělesné přípravy ani trénink postupů při zadržení podezřelých osob a jejich bezpečného prohledání, kontroly vozidel a také základy praktického vyšetřování a objasňování trestné činnosti.

S ohledem na situaci velkou pozornost věnují i střelecké a zdravotní přípravě. Vzhledem k úrovni gramotnosti v Afghánistánu je do kurzu zařazena také výuka psaní a čtení.

„V kurzu je nyní necelá šedesátka nových policistů a jejich přípravu vede šest afghánských instruktorů, kteří k tomu již získali oprávnění,“ upřesnil major Luboš Š.

Cílem českých instruktorů je nejen pomoc s výukou, ale afghánské kolegy připravují také ke zkouškám, které budou potřebovat k samostatnému vedení výuky.