VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Táborsko má svou první zdravou jídelnu: v Soběslavi

Soběslav – První v okrese a teprve druhá v Jihočeském kraji. Na takové parametry dosáhla soběslavská školka Duha díky úspěšné cestě projektem Zdravá školní jídelna.

17.5.2017
SDÍLEJ:

Oběd ve školní jídelně. Foto: Kateřina Šímová

Nyní již má certifikát, že u nich dětem vaří zdravá jídla, ale také je ke kvalitnímu stravování vedou.

V jídelníčku školky se vstupem do projektu, který podporoval zdravé stravování, začaly více objevovat luštěniny, ryby, čerstvé bylinky a samozřejmě ještě více ovoce a zeleniny a méně soli a cukrů. Jak říká ředitelka školky Alena Krejčová, tento proces u nich logicky vyústil v cestu za certifikovanou zdravou kuchyní.

„Ten první projekt nás hodně posunul, výživoví odborníci hodnotili naše jídelníčky, přijela přímo k nám supervize, aby zjistila, jak si vedeme. Když jsme se dozvěděli o zdravých jídelnách, v podstatě jsme díky němu hned na počátku splňovali parametry. Podstatou zdravé jídelny ale není jen jídlo, nýbrž i zavádění zdravých stravovacích návyků a procesů postavených na prožitku. To znamená, že děti s učitelkami moštují ovoce, dělají si pomazánky, učí se stolování, povídají si o surovinách, a to je baví. Děti vždy baví to, co si samy mohou vyzkoušet,“ přibližuje principy zdravé jídelny, kdy kuchařky dětem servírují pestřejší a nutričně vyváženou stravu.

Zatímco některé školy k certifikátu směřují několik let, Duha podmínky splnila za necelých devět měsíců. To ale neznamená, že o něj už nemůže přijít. „Dál budeme sledovaní a pokud přestaneme dodržovat principy, o certifikát přijdeme,“ potvrdila Alena Krejčová.

Projekt Zdravá školní jídelna vznikl ve spolupráci Státního zdravotního ústavu, krajských hygienických stanic a ministerstva zdravotnictví. Školám poskytuje rady, recepty a příručky, které ukazují, jak kuchyni sladit s moderní zdravou výživou.



V současnosti je v projektu zapojeno 179 školních jídelen z celé České republiky, z toho 50 už získalo certifikátem, k němuž vede 10 kritérií. Jedním z nich je omezení cukru v pitném režimu, zbavení se různých dochucovadel a polotovarů nebo snížení objemu soli. Dále pak vzdělávání dětí i jejich rodičů.

Autor: Alena Šatrová

17.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Již nejsou mezi námi

Alkohol. Ilustrační foto.

Řídil pod vlivem a v době zákazu

Lesníci varují před vstupem do lesů

Českokrumlovsko - Velké škody napáchal nárazový vítr z páteční bouřky v lesích. Není radno do nich nyní chodit. Poškozeny jsou i lesy města Český Krumlov.

Polomy na Šumavě zastaví turisty

Šumava - O zákaz vstupu do lesů chce požádat Národní park Šumava dotčené obce s rozšířenou působností. V pondělí to Deníku potvrdil Jan Dvořák, tiskový mluvčí Národního parku Šumava.

Vtrhli k nám Rusové, je okupace, holčičko

Tábor - Jakmile se přiblíží 21. srpen, pamětníkům roku 1968 lehce přeběhne mráz po zádech.

Dobrovolný hasič při zásahu zkolaboval

Deštná - Dobrovolní hasiči z Deštné na Jindřichohradecku se od písknutí prvního poplachu kvůli bouřce nezastavili až do sobotního odpoledne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení