Celkem 106 lidí se přímo ve stánku města ve Světlogorské ulici vyslovilo k příjemným i nesympatickým místům největšího táborského sídliště. Pro něj město vytváří pocitovou mapu, která má lidem přispět ke zlepšení života na samém konci Tábora. Kdo nestihl stánek Zdravého města, může svůj názor sdělit přes web.

Do pocitové mapy přispěla například i čtrnáctiletá Anna Kouřilová. „Označila jsem Komoru, která se mi líbí, protože je tam posilovna i hřiště pro děti a kam často chodím jezdit na kole nebo bruslích. Líbí se mi i naše škola v Helsinské ulici. Občas se ale bojím chodit sama,“ říká školačka a špendlíkem označila podchody.     Impulzem akce se staly množící se hlasy, že se na Sídlišti nad Lužnicí nežije úplně dobře.

Koordinátorka Zdravého města Jana Lorencová upřesnila, že se rozhodli negativní signály ověřit přímo mezi obyvateli. „Řekla bych, že s nimi shodují jen částečně, ale překvapilo nás, že přímo na místě zaznívaly často stejné názory,“ rekapitulovala vyjádření lidí, kteří se u stánku zastavili.

Nejvíce se zamlouvá prostředí kolem areálu Komora a cyklostezka kolem Lužnice. Dále výsadba zeleně a lidé chválili i úklid ulic.

Děti ze školky v Nerudově ulici.
Soběslavská školka předložila nejlepší projekt

„Na druhou stranu mají málo odpadkových košů a laviček, poukazují na neukázněné pejskaře a uvítali by zastávku MHD ve spodní části sídliště. Kritizovali také nedostatečné parkování,“ konkretizovala Jana Lorencová nejčastější vyjádření.

Jarmila Klocová je spokojená jak s čistotou, tak údržbou spodní části sídliště, kde bydlí. Do mapy ale označovala jen místa, která by si zasloužila nápravu.

„Nelíbí se mi prostor kolem pošty, který je znečistěný výkaly a je tam strašná tma. Nebezpečné podle mne je i hřiště u řeky,“ míní.

Za vyšší bezpečnost se stavěli i další občané, kteří by uvítali častější kontrolu sídliště ze strany městské policie, nebo dokonce i zřízení její služebny.

Až 10. listopadu skončí elektronické zkoumání, vznikne mapa, která poslouží jako vodítko při chystané revitalizaci Sídliště nad Lužnicí. V nejbližší době přijde na řadu prostor kolem mateřské školy a náměstí Přátelství. Do budoucna podle Jany Lorencové není vyloučené, že pocitová mapa vznikne i pro jiné části města.

Na Budějovické ulici se pracuje.
Budějovická jen ve dvou pruzích