Sbor dobrovolných hasičů Sviny si místní lidé založili v roce 1897. „Tato zmínka o jeho vzniku pochází z našich pokladních deníků, více se mi nepodařilo zjistit, zřejmě se sešli občané a domluvili se na založení hasičů. Možné je, že tomu předcházely nějaké požáry, protože ve Svinech měly domy doškové střechy," uvedl nyní již bývalý velitel místních hasičů Josef Hajič, kterého ve funkci nahradil mladší kolega.

Požární sport

Svinenští hasiči mají v současnosti padesát šest členů, z nichž je šest žen. Pravidelně se účastní okrskové soutěže se dvěma družstvy mužů a jedním žen, který funguje teprve třetím rokem.

„Dříve jsme se účastnili i okresních soutěží, ale teď na ně není moc času. Dneska už jsou spíš požárním sportem, jsou profesionální jednotky, které se mu věnují, dříve to bylo spíš o šikovnosti," vysvětlil bývalý velitel.

Ve vybavení sboru můžete najít dvě stříkačky PS 12. Jedna z nich má za sebou generální opravu, kterou financovala obec. Před zimou na nich udělají údržbu, vypustí z nich vodu, aby nezamrzla a na jaře zase techniku před zásahy náležitě vyzkouší. Všechno musí řádně fungovat.

Spolupráce s obcí

Také zdejší hasiči nestojí stranou dění ve vesnici. „Děláme různé brigády, v budově obecního úřadu, kde je i mateřská škola, máme vlastní hasičárnu a s obcí se snažíme udržovat všeobecně dobré vztahy," konstatoval Josef Hajič.

V posledních letech pomáhali svinenští hasiči hned u několika povodní. „V roce 2002 jsme byli nasazeni při povodni ve Veselí nad Lužnicí, kde jsme celý víkend, od pátku do neděle, hlídali stav vody u hotelu Lucia. V roce 2006 velká voda zasáhla i naši obec, kde jsme se také angažovali. Nakonec jsme byli vybraní a od Jihočeského kraje za podpory ČEZ jsme získali novou elektrocentrálu. Poslední povodeň k nám přišla v roce 2013, kdy jsme neváhali a také pomáhali, i v tomto případě jsme byli odměněni. Z krajského grantu jsme obdrželi 66 tisíc korun, za které jsme doplnili potřebnou techniku a materiál," netají radost.

Hasiči podporují i kulturní vyžití. Pořádají dětský den pro nejmenší, předvádí techniku při srazu rodáků či každoročně organizují hasičský ples. „O dětském dnu pořádáme pro děti různé hry. Hází se míčkem na terč, chytají se rybičky, starší děti poznávají podle větví a listů stromy a vymýšlíme jim i jiné přírodovědné soutěže. Předvádíme také naše vybavení a nakonec si u ohně všichni společně opečeme špekáčky," představil Josef Hajič program dětského dne.

Letošní rok začal personální výměnou ve vedení sboru. „Na výroční schůzi, která se konala druhé ledna, si sbor zvolil a zároveň změnil vedení, protože já už jsem velitele dělal dlouho, takže už to chtělo někoho mladšího. Starostu Davida Františka nahradil Martin Pavlečka, za mě jako velitel nastoupil František Slípka a jednatelkou se stala Pavlína Slípková.

Pozvánka na ples

V jejich „hasičském" kalendáři už se blíží termín bálu. „Ples budeme mít 31. ledna v místní hospůdce a na návštěvníky čeká bohatá tombola a půlnoční překvapení. Naše hasičky nacvičily předtančení, takže přijďte na náš ples a my přijdeme na váš požár," zavtipkoval na závěr.

Autor: Lenka Pospíšilová