Sudslavická lípa navíc patří mezi tři nejmohutnější lípy v České republice vůbec a svou výškou je současně i nejvyšší vůbec.

Při svém stáří 600 let pamatuje významné dějinné události spjaté s českým státem. není tedy divu, že se tradují pověsti o tom, že pod ní kázal Mistr Jan Hus či tábořil Jan Žižka. Písemné doklady, které by tyto pověsti potvrdily, neexistují.

Lípa, která roste na břehu Volyňky u mlýna Vanických, přestála i ničivé povodně uplynulého desetiletí, přesto je její koruna zpevněna systémem lanoví. Poprvé byla lípa konzervována v roce 1971 a přesně po čtyřiceti letech ji odborně ošetřil další zásah arboristů. Dnes je Sudslavická lípa součástí Naučné stezky Sudslavický okruh, jenž prochází přírodní rezervací Opolenec. Za památný strom byla Sudslavická lípa vyhlášena v roce vyhláškou vydanou Okresním národním výborem v Prachaticích 1. 12. 1990.

K zajímavostem, které se k Sudslavické lípě váží, patří i to, že dutinu v jejím kmeni využívali kdysi lidé údajně jako kozí chlívek.

Sudslavická lípa

Podle údajů uvedených na stránkách Agentury ochrany přírody je stáří Sudslavické lípy 600 let, její výška je 28 metrů a obvod kmene 1145 centimetrů. Uvedena je zde jako lípa malolistá. Jiné prameny uvádějí, že se jedná o lípu malolistou (srdčitou) a liší se i v její výšce (30 metrů) a obvodu kmene (1180 cm).

Zítra: Nový rybník u Soběslavi – nejpodivuhodnější ostrůvky.