VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Studenti rok zkoumali půdu, dnešním dnem jejich práce na projektu končí

Veselí nad Lužnicí – Žáci čtvrtého ročníku ze Střední odborné školy ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí dostali loni na podzim úkol, a sice provést zhodnocení zemědělské půdy v okolí města. V těchto dnech jejich práce končí. Již nyní tedy vědí, že obsahuje méně humusu, než by bylo potřeba.

24.9.2014 1
SDÍLEJ:

Žáci Střední odborné školy ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnící zkoumali kvalitu zemědělské půdy.Foto: Deník/Lucie Vobořilová

„Vyplývá to z toho, jaké plodiny se v Česku pěstují. Dříve byla různorodost daleko větší. Nyní jsou pole jen samá řepka, kukuřice, pšenice a ječmen," vysvětluje ředitel školy Ladislav Honsa, který s tímto nápadem mezi své studenty přišel.

Tečka za prací

Celý projekt uzavře dnešní konference, která se na půdě školy uskuteční.

Vedoucím projektu byl Milan Bumerl, který ve škole učí odborné chemické předměty a monitorování. Do zkoumání půdy se zapojilo přibližně třicet studentů z oboru Ekologie a životní prostředí a z Přírodovědného lycea. Jedním ze studentů, který se do práce zapojil, je Jan Vobruba.„Vyzkoumali jsme, že půdy v okolí nejsou nijak extrémně výživné. Může to možná být ale tím, že jsme vzorky půdy odebírali až po sklizni. Zjistili jsme, že by bylo dobré hnojit v průběhu celého roku," přibližuje jeden ze závěru práce.

Projekt je aktivitou tak zvané přeshraniční spolupráce, která je financována z prostředků Evropské unie. Jsou do něj zapojeny dvě školy, a to SOŠ ekologická a potravinářská z Veselí a střední škola pro ekologii a hospodářství v Yspertalu v Dolním Rakousku. V průběhu prací se studenti i setkali, aby si předali osobní poznatky. Také mohli navštívit i odborné exkurze.

Oprášil němčinu

Do Rakouska se podíval i Daniel Horký. „Celkově byl tento projekt výborný. Nejvíce se mi líbila spolupráce s rakouskou školou. Komunikace s nimi byla pro mě přínosná. Hlavně jsem si zase trochu oprášil němčinu," hodnotí a dodává, že by po střední rád studoval přírodovědnou fakultu v Českých Budějovicích.

Během roku si žáci vyzkoušeli odborné práce, které jim mohou pomoci u přijímacích zkoušek na vysoké školy. Jejich poznatky mohou být užitečné i zemědělcům. „Výsledky, které nám vyšly, jsou srovnatelné se studií, již tady před časem dělal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Velké odchylky v práci nemáme," ujišťuje ředitel Ladislav Honsa.

V laboratoři strávila nemálo hodin i Martina Bílá. „Stanovili jsme si čtyři odběrná místa a určovali v půdě prvky jako jsou draslík, fosfor, dusičnany, amonný dusík nebo pH a určovali jejich koncentrace. Potom jsme si vzorky vyměnili s rakouskými studenty," přibližuje práci a připouští, že nejtěžší pro ni bylo určit výskyt fosforečnanů. Metoda je totiž časově náročná. Martina bude na zajímavou zkušenost vzpomínat a doufá, že ji v budoucnu zúročí.

Autor: Redakce

24.9.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Podzim, ilustrační foto.

Teplé počasí přepsalo rekord z roku 1885

Ilustrační foto.
1

Táborské Milenium opouští a mění za Budějovice

Již nejsou mezi námi

Táborsko - Přinášíme přehled posledních rozloučení v okrese.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Jihočeši nejraději slaví ve Windy Pointu

České Budějovice /ROZHOVOR/ – V anketě Českobudějovického deníku o „Nejoblíbenější provozovnu roku 2017“ vyhrál na plné čáře o závratné dva tisíce hlasů před všemi ostatními lipenský coctail bar Windy Point v Černé v Pošumaví.

Mladí ploutvaři od Jordánu přivezli z výpravy k Labi jeden bronz

Tábor – Za účasti šesti závodníků Subaquaclubu Delfín Tábor se na severu Čech uskutečnil už 25. ročník závodů v ploutvovém plavání (PP) a rychlostním potápění (RP) O litoměřickou ploutev.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení