Obcím se od října uleví. Při zadávání veřejných zakázek už nebude jedinou modlou pro výběr dodavatele či zhotovitele nejnižší cena. Starostové na Táborsku tuto změnu vítají, někteří ale zároveň vyjadřují určité pochybnosti.

Nové komplikace očekává táborský starosta Jiří Fišer. „Doteď se všichni báli, že když vyberou dražší nabídku, že na ně někdo podá trestní oznámení. Ani teď to nebude úplně jednoduché. Zrovna tak mohou padat výhrady, že podmínky zakázky byly ušité na míru konkrétní firmě. Když se rozhodovalo podle nejnižší ceny, tak to bylo nejméně rizikové," míní Jiří Fišer.

Na novele zákona ale oceňuje, že lze vyřadit firmu z výběrového řízení z důvodu špatné zkušenosti. „To je na ní dobré. Kdo udělal nějaký průšvih nebo městu dluží, nemusí být akceptována jeho nejnižší nabídka. Novela taky rozšiřuje možnost navýšení ceny v kompetenci samosprávy z důvodu víceprací. Po svých zkušenostech bych se toho ale bál," říká Jiří Fišer.

Za krok správným směrem považuje novelu zákona starosta Veselí nad Lužnicí Ladislav Sýkora. „Novela zní dobře, ale jak s ní budu spokojený, to ukáže až praxe. Je ale dobře, že padne dogma přidělování zakázky nejlevnější nabídce, často to totiž vedlo k tomu, že dílo bylo provedené lajdácky už od samého začátku," míní starosta Veselí Ladislav Sýkora, jenž také vítá možnost vyřadit z výběrového řízení firmu, která se neosvědčila.

„Každému přeci musí být jasné, že je pro obec v konečném důsledku lepší vybrat firmu, která je sice dražší, ale odvede kvalitní práci, než tu levnou, po které zůstane řada nedodělků. Cena se ve druhém případě navíc po započtení víceprací a všech oprav, stejně nakonec vyšplhá mnohem výš," dodává veselský starosta Ladislav Sýkora.

Také bechyňský starosta Pavel Houdek připouští, že povinnost nejlevnější nabídky se mu zcela nezamlouvala. „Vybrat nejlevnější nabídku nebylo vždycky ideální. Často se stávalo, že firma, která díky nejnižší ceně vyhrála, odvedla práci nekvalitně. Když pak obce chtěly závady reklamovat, zjistily, že firma zanikla nebo je v likvidaci. Nejnižší cena se potom pěkně prodražila. Proto možnost zvolit si jiná kritéria výběru, než nejlevnější cenu, vítám," říká Pavel Houdek. Napadání ze strany zastupitelů ani vyloučených firem se neobává. „Myslím, že když budou jasná kritéria, že dokážeme naše rozhodnutí dobře odůvodnit," dodává.

Způsob zadávání veřejných zakázek naopak nebudou měnit v Mladé Vožici. „U nás se vždy soutěžilo na nejnižší cenu a protože se nám tento způsob osvědčil, nebudeme na něm nic měnit. Když si dokážete ohlídat kvalitu díla a dobře to ošetříte ve smlouvě, není se čeho obávat. Takže se nás vlastně připravovaná novela nijak netýká," reagoval vožický starosta Jaroslav Větrovský.

Důležité změny v zákoně

• nová přehledná systematika od obecných pravidel ke konkrétním (není potřeba pročítat celý zákon, jen relevantní pasáže)
• možnost efektivně reagovat na situace vzniklé v průběhu zadávacího řízení
• odstranění zbytečné administrativy
• posílení odpovědnosti zadavatele, možnost zadání specifických podmínek
• regulace soutěže mezi dodavateli, nikoli celého investičního procesu
• podpora výběru vítězné nabídky na základě kvalitativních ukazatelů
• zjednodušení formulářů pro uveřejňování
• zrychlení a zefektivnění přezkumných řízení u ÚOHS

René Flášar