Také starosta Plané nad Lužnicí, Jiří Šimánek, je už o několik vázanek chudší. U příležitosti Kabelkového veletrhu Deníku podpořil talentované děti hned třemi kousky. „Původně jsem chtěl přinést svou maturitní kravatu, ale tu mi zabavil syn. Chystá se v ní totiž také maturovat," směje se Jiří Šimánek. Zvolil proto trojici vázanek, jež pochází z doby, kdy začal v Plané nad Lužnicí pracovat.

„Tyhle kravaty mám od roku 1989, kdy jsem nastoupil do masokombinátu. Ještě pět let jsem bydlel na Sídlišti nad Lužnicí a pak už jsem se nadobro přestěhoval do Plané. A také tu chci zůstat. Zvláště tu žluto červenou kravatu jsem dřív nosil opravdu často, až mi lidé říkávali: „Ty už ji máš zase?" směje se.

Jak dále podotýká, každý máme talent na něco, ale k jeho nejlepším schopnostem rozhodně nepatří uvazování kravat. „Dřív mi je zásadně vázal tchán, takže jsem vždycky využil jeho návštěvy. Jinak kravaty zásadně nerozvazuju, jen je sundám, a tím jsou připravené na příští den."

Také z toho důvodu začal od letošní plesové sezony nosit motýlek. „Absolvujeme s manželkou každoročně kolem deseti plesů. Letos jsem si pořídil v Londýně smoking a motýlek, tak jsem mu dal šanci a vyloženě se mi to zalíbilo. Motýlek je o dost pohodlnější, ale když jsem ho měl poprvé, byl to trochu nezvyk. Pořád jsem sahal po kravatě, abych si ji upravil," vzpomíná.

Na plesovou sezonu tedy Jiří Šimánek rozhodně preferuje motýlek, ale kravata bývá nedílnou součástí každého jeho pracovního dne. Jedno mají všechny společné, bývají pestrobarevné.

Preferuji barvy

„Vidím svět raději barevně než černobíle, proto i u kravat volím pestrobarevné vzory. Samozřejmě mám pár decentnějších, které se hodí na úřední jednání, ale mám rád život a barvy, tudíž i barevné kravaty," prozradil o sobě.

S nošením vázanek podle svých slov problém nemá. „Jsem na ně zvyklý, ale pokud mám možnost jít bez nich, využívám toho. Spíš někdy váhám, jakou k nim obléct košili. Většinou beru ráno první, která mi padne do ruky a pak od manželky slýchávám, že ji nosím moc často," směje se. Manželka Věra se proto do jeho oblékání významně zapojuje. „Řekl bych, že tak v sedmdesáti procentech je to, co obléknu, její nápad," připouští Jiří Šimánek.

I jeho vázanky si budou hledat 2. září při veletrhu v budějovickém IGY nového majitele. Výtěžek z prodeje kravat, šátků i kabelek pak stejně jako v loňském roce poslouží talentovaným dětem. Pokud budete chtít Jiřího Šimánka následovat, můžete své kousky odnést přímo do naší redakce, ale i na naše sběrná místa. Po jednom máme v bechyňském a veselském kulturním domě a další na Městském úřadě v Mladé Vožici. Obrátit se ale můžete i na starostu Radenína. Nezapomeňte k darovaným věcem přibalit kontakt na vás. Pak postoupíte do slosování.

Autor: Kateřina Šímová