Soběslav - Země má sedm miliard obyvatel a každý den přibývá skoro 220 tisíc dalších. Přes miliardu lidí - 1,3 - dosud nemá přístup k elektřině a 80 procent veškeré vyrobené energie spotřebuje pouhá jedna pětina lidstva. To vše a ještě mnohem více bylo tématem interaktivní přednášky Energie – budoucnost lidstva, kterou vedl na gymnáziu Marek Sviták, mluvčí Jaderné elektrárny Temelín. Představil známé zdroje energie, jejich přednosti, nedostatky a způsoby využití, technická řešení výroby energie i možnosti úspor elektřiny.

Součástí besedy byly také zajímavé pokusy. Studenti roztočili pomocí svítilny mobilního telefonu vrtulku na fotovoltaickém panelu. „Právě jste přeměnili špinavou energii na čistou zelenou,“ upozornil asistent Tomáš Hejl na fakt, že svůj mobil nejspíš nabíjeli v noci, kdy v síti proudí elektřina téměř výhradně z neobnovitelných zdrojů, kdežto panel vyrábí elektřinu přímou přeměnou světla.

Besedy jsou součástí osvětového programu, který běží na školách po celé České republice již sedmnáctým rokem a letos v květnu měla tato beseda již 6000. reprízu. Lektory přednášek jsou přední čeští odborníci na energetiku. Jedním z jejich hlavních cílů je kromě prohlubování znalostí z fyziky, motivace dětí ke studiu na technicky zaměřených školách. Energetika se bez nové koncepce a mladých odborníků neobejde. Podle informace, zveřejněné Svazem průmyslu a dopravy ČR, chybí na českém pracovním trhu v technických profesích nejméně sto tisíc kvalifikovaných lidí.

Martina Drábková