VYBERTE SI REGION

Sládka Táborští napomenuli, „by s lidma počestnějc zacházel“

Tábor  - Procházka dějinami Tábora, jíž provází autor Josef Musil, dospěla do 197. dílu. 

5.3.2016
SDÍLEJ:

Bývalý táborský pivovar. Foto: Josef Musil

Přestože rok 1775 byl rokem selských bouří a v Táboře se pátralo po schovaných zbraních, lidé provozovali svoje řemesla a žili svým obyčejným životem.

Například výrobce ledku draselného Josef Labský si chtěl zřídit vlastní výrobnu u Jordána. Výrobu však provázel značný zápach a město mu nechtělo vydat povolení, přestože jeho služeb využívalo – ledek se totiž používal na výrobu střelného prachu. Labský zjara následujícího roku bitvu s úřady vyhrál, směl si postavit svoje „laboratorium" u zdroje pitné vody pro Tábor, ale musel se zavázat, že uhradí jakoukoliv škodu, kterou by kvůli jeho výrobě utrpěl Jordán.

Mnohem liběji než výroba ledku voněla výroba piva. A ta se v letech po hladomoru opět rozběhla. Městským sládkem se stal v roce 1774 František Laužecký, který za sebe složil kauci 1500 zlatých. Ve své funkci se hned uvedl uvařením velké várky silného hořkého piva, kterému se říkalo marcovní neboli březnové, protože se vařívalo v březnu a bylo třeba ho rychle spotřebovat, než ho zkazilo jarní teplo. Jednalo se o ideální várku při příležitosti nějakého trhu nebo vůbec velké společenské akce. Ostatně prodávalo se dráž než běžná piva. Výnos z něj potěšil městskou pokladnu.

Várka se povedla, nikdo si nestěžoval, sládek mohl mít radost. Ta ho opustila v květnu, když zlí jazykové donesli představitelům města, že všechno pivo se nespotřebovalo a v teple zkyslo. Musela k němu přičichnout delegovaná komise ve složení pánové Grof a Šleret. Dokonce se odvážili i napít a výsledkem bylo hlášení: „Marcovní pivo, kterého asi tři sudy ještě se vynacházejí, k pití jest a vždy za pět krejcarů se vyšenkovati může."

Pan Krištof Šleret se brzy nato stal administrátorem pivovaru a do této pozice ho potvrdil krajský úřad. Nastalo období vytváření pořádku ve věcech vaření piva. Táborský sládek měl v té době dobré renomé, a tak se komisaři zaměřili na pivovar v blízkém Hejlově. Tam si konečně přišli aspoň trochu na své, jak dokládá jejich zpráva z roku 1775:
„Sládek Hejlovský má se napomenouti, by pivo, kaly, patoky dle slušnosti vařil, žádné nemíchal neb míchati nenechal, aniž víceji jich dělal, než co zapotřebí jest a tak jednomu deputátistovi to, co mu patří, vydal a s lidma počestnějc zacházel; pan správce má k spilce pokaždé bedlivějc dohlédnout. Dobytka nemá více chovati nežli 1 krávu, 1 jalovici a 4 frišlinky. Revisorům pivovaru se má oznámiti, že individua: slavný magistrát s panem královským rychtářem, panem děkanem a s pány syndikusami přívarek z Hejl. pivovaru, pak servus consularis (tj. úřední sluha) jeden sud, každý z pánů starších 1 sud, pan rychtář městský 1 sud, pulsanti s turnerem (tj. zvoníci s hlásným) 1 sud, pan polesní 2 sudy, každý pan kontribuční po 2 sudech a literáti jeden sud používají."

Zároveň v táborském pivovaře zpřísnili vzájemnou kontrolu. Počínaje rokem 1776 měl městský sládek jeden klíč od sýpky a pan administrátor druhý. Když se lidem prodávalo mláto a patok, musel na to vždy dohlížet někdo z obce. Ten zajistil následující úkony: „Pak peníze se mají v ouřadě z truhličky vyčísti a panu pivnímu vydati, jakož i do rejstříků zapsati."

Následují nové příkazy k pořádku:
„Má se vyšetřiti, zdaž trouby vodní tak se klásti by mohly, aby voda zavadilská ne do forotní kašny a potomně do pivovaru, nýbrž od pana Hubatiusa (totiž z č. 145 v Kotnovské ulici) zrovna do pivovaru jíti mohla. Pan vodárenský takovou vodu prý jiným způsobem ze Zavadilky samou do pivovaru dostane."
A dále: „Má se měšťanům intimirovati, kdo by patoky, kaly a mláto v pivovaře najmout chtěl." Z toho ale sešlo, protože nikdo z měšťanů neměl zájem.

Josef Musil 

Autor: Redakce

5.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

První vzpomínky si ponesou v kufříku

Tábor - Novorozenecké oddělení se jako první na jihu Čech připojilo k projektu Život v kufříku. Je určen dětem mířícím k náhradní rodině nebo do ústavu.

Hospodští přežili první den s EET

Táborsko - Ve většině restaurací včera hosté nezaznamenali větší změny. Někde se sice déle čekalo, jinde mírně zdražovalo, ale trpěliví byli hospodští i zákazníci. I systém fungoval jak měl, k výpadkům nedošlo.

Poslední rozloučení

Přehled smutečních rozloučení v obřadních síních a kostelech v okrese. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies