„Vážení cestující, ukončete nástup, vlak je připraven k odjezdu." Takové hlášení známe z každého vlakového nádraží. O víkendu se nezvykle neslo i sálem Milenia na Pražském Sídlišti.

Podruhé sem totiž zavítala expozice modelů vláčků a nádraží, která nelákala jen malé děti, ale i tatínky, v nichž probouzela vzpomínky na dětství, kdy vláčky brázdily jejich pokojíčkem. Až ze Suchdola nad Lužnicí sem dorazila rodina Hanusova. „Je to krásný, jako malý jsme měl taky vláčky, ale ne tak hezký. Dodnes je mám na půdě, už je ale vytáhnu jen občas," potvrdil otec dvou dětí Petr Hanus.

Největší pozornost návštěvníků si vysloužil 40 metrů dlouhý model s nádražími, železničními mosty i krajinou. Děti pak bavily exponáty, které mohly samy ovládat. Instalace výstavy v sále podle organizátorů z pražského modelářského klubu trvala čtyři hodiny.

„Není to typická sbírka, jde o ukázku kolejišť, kterou jsme s kolegy z modelářského klubu vytvořili během patnácti let. Nejdříve u nás šlo jen o zájmovou aktivitu, ale později jsme zjistili, že bychom ji mohli popularizovat," říká o vzniku vystavených modelů Vítězslav Báňa. V klubu totiž měli dojem, že modelářů, kteří by stejně jako oni u vláčků trávili dlouhé hodiny, ubývá.

Dnes se se svým dílem vydávají po republice. „Většinou vystavujeme v zimě, kdy lidé bývají víc doma. Loni jsme jezdili hlavně po Moravě, letos jsme se zaměřili na česká města, přičemž v Táboře jsme už podruhé," dodává organizátor výstavy.

Nejdelší kolejiště má hned několik stanic, v nichž vláčky zastavují. Modeláři se snažili, aby se co nejvíce podobaly těm reálným, a proto nesou i jejich jména. „Zajímavé je hlavně svou délkou, taková se běžně nevidí, a také přizpůsobením pro diváky. Většina klubů svoje modely nevystavuje, protože se o ně bojí. Vždyť taková běžná dráha do pokoje stojí i kolem třiceti tisíc," říká Vítězslav Báňa s tím, že zhruba polovina prvků kolem trati je koupená v obchodech. Ostatní už záleží na šikovnosti rukou modeláře. Ocenil ji i šestiletý Marek Vácha z Tábora. „Nejvíc se mi líbí dráha, kterou si můžu sám ovládat," měl jasno.