Pracovní týden v Táboře otevře jednání zastupitelů, kteří se dnes v 15 hodin sejdou 
v zasedacím sále Tabačky 
u Husova parku. Jedním 
z projednávaných bodů bude i letošní udělení Ceny města Tábora.

České Budějovice budou celý týden žít studentskou slavností Budějovický majáles. Nabídne samozřejmě 
i průvod s volbou krále Majálesu. Návštěvníci se mohou těšit také na hudební vystoupení či divadlo. 
S omezením musí počítat řidiči. V pátek 27. května bude kvůli průvodu studentů od 12 do 13 hodin dočasně omezen provoz na náměstí Přemysla Otakara II. a v přilehlých ulicích. Slavnostní zahájení festivalu se koná dnes ve 20.30 v divadelním sále DK Metropol.

Ve středu se Tábor stane hostitelem Česko – kazachstánské konference. 
V hotelu Palcát se od 13 do 17.30 hodin bude za účasti velvyslance Serzhana Abdykarimova hovořit o zkušenostech České republiky ve využití technologií pro výrobu ekologicky čisté energie. Před zahájením odborné části velvyslanec Kazachstánu navštíví táborský Brisk.
Módní přehlídku kolekcí Jaro léto 2016 můžete vidět ve středu v Českém Krumlově. V hostinci Depo na Latránu ji od 18 hodin pořádá butik Mata Hari. 
K vidění budou nové kolekce, spodní prádlo i módní doplňky jako jsou originální šperky, vázanky, tašky nebo boty.

Plánští ve středu dostanou možnost seznámit se 
s plánem revitalizace zeleně ve městě. Setkání nad návrhy se koná na Faře od 17 hodin. Strakoničtí diabetici připravili pro příznivce cykloturistiky ve čtvrtek cyklovýlet k Žižkově mohyle 
u Sudoměře. Délka výletu je 30 kilometrů, sraz bude 
v 9 hodin u vlakového nádraží. Trasa povede přes Hajskou, Modlešovice, Přeborovice, Čejetice do Sudoměře. Zpáteční cesta je plánována přes Lhotu 
u Kestřan, Staré Kestřany, Nové Kestřany se zastávkou ve Štěkni, kde proběhne prohlídka místního zámku. Ze Štěkně se bude pokračovat do Čejetic a po cyklostezce směrem na Hajskou do Strakonic.

Od čtvrtka do neděle se bude v Písku konat majáles. Tato studentská akce se do města vrátí po osmileté pauze a nabídne klasický průvod studentů v kostýmech, volbu krále a královny majálesu, sportovní exhibice, hudební vystoupení nebo pouštění lampionů a ohňovou show.

V pátek budou v 15 hodin v aule prachatického gymnázia slavnostně předána maturitní vysvědčení úspěšným maturantkám ze střední pedagogické školy. Závěr týdne bude patřit Muzejní noci. Táborská muzea ji zahájí už v pátek večer v 19 hodin na Žižkově náměstí, bechyňské zve až na sobotu.

Sobota v Třeboni bude patřit lázním. Koná se zde tradiční Otevírání lázeňské sezony. V 10 hodin začíná program na nádvoří třeboňského zámku, odkud se v 10.15 hodin vydá průvod po trase Masarykovo náměstí – Jindřichohradecká brána – altán u Bertiných lázní – Jiráskova ulice – Sokolská ulice – Budovcova ulice – ulice U Světa – hotel Svět & Regent – lázeňský park – Lázně Aurora. Až do večera čeká na účastníky pestrý doprovodný program.

Hořické pašijové hry letos slaví 200. výročí. Připomenou ho českokrumlovské kláštery. Vernisáž výstavy 
a publikace nazvané 200 let hořických pašijových her 1816–2016 se uskuteční 
v sobotu od 15 hodin v bývalém konventu klarisek. Po prohlídce výstavy začne 
v klášterní zahradě představení hořických pašijových her.