V rámci pražského týdne Vinař roku přijede do Tábora držitelka prestižního světového titulu Master of Wine, britská specialistka na sekty Maggie McNie. Degustovat s ní můžete ve středu v hotelu Palcát od 18 hodin.

„Půjde o srovnávací degustaci sektů moravských s těmi světovými, Evropou počínaje a dalšími kontinenty konče. Anglickou mistryni bude překládat a doplňovat naše špičková degustátorka Klára Kollárová z Vinografu. Degustace bude částečně vzdělávací," říká ředitel festivalu Jiří Blafka a upozornil, že kapacita na jedinečnou vinařskou akce je jen 60 míst.

Titul Master class, kterým se může McNie pyšnit, je nejvyšším bodem vzdělání v degustacích. „Dosahuje ho pouze tři sta pět odborníků na celém světě. Je velkou ctí hostit takovou kapacitu a je to poprvé, kdy takový sommeliér vyjede mimo Prahu," ujistil pořadatel. Za vstupenku na setkání s Maggie McNie zaplatíte 800 korun, předprodej běží ve vinotéce U Černého kocoura a zeleného stromu a online na www.festival-vina.cz.

Světový virtuóz

Do začátku sedmého ročníku Táborského festivalu vína sice zbývá ještě přes půl roku, přesto pořadatelé již nechali nahlédnout do jeho programu. Po loňském vyprodaném koncertu Laurence Jubera je nyní na 10. října je v rámci pořadu Kytara napříč žánry naplánován koncert světového kytarového virtuóza Dylana Fowlera. Výtěžek z koncertu opět půjde na podporu dětského klubu Janíček.
„ V září Janíček otevírá dětský klub na Starém Městě, a tak peníze putovaly na vybavení a zajištění další kvalitní učitelky s praxí z waldorfské školky. Další část peněz jsme vložili do projektu, jehož cílem je získání Fierlingerovy vily na provoz waldorfské školky," uvedla za Janíček Denisa Mari.

Sedmý ročník slavnosti vinného moku se v příštím roce tématicky zaměří na 600. výročí od upálení Jana Husa. „Víno, kalich, středověká tematika. Lehce se s festivalem dotkneme historie, a to i té vinařské a gastronomické. Připravujeme skutečně raritní lahůdky," prozradil Jiří Blafka. První z příštích novinek bude rezervace vstupenek online. Předprodej by měl začít 14. listopadu.

KDO přijede:

Maggie McNie - Master of Wine
Člen hodnotící komise soutěže Vinař roku 2014, spolupracovnice časopisu Decanter, má bohaté zkušenosti ve všech aspektech obchodu s vínem.

John U. Salvi - Master of Wine
Člen organizačního výboru soutěže Vinař roku 2014.MW od roku 1970, jeden z nejuznávanějších MW, enolog, degustátor a poradce v oblasti vína. Působil několik let jako enolog v Chateau Palmer z Bordeaux, člen sdružení FIJEV … Propagátor našich vín v zahraničí.

Linda Jotham - Master of Wine
Člen hodnotící komise soutěže Vinař roku 2014.Obchodní zkušenosti u Mentzendorf London, obchodník s víny s více jak 150 letou historií

Ch. S. Burr - Master of Wine
Člen hodnotící komise soutěže Vinař roku 2014. Spolupracovník Decanteru světoznámého magazínu o víně,v letech 1997-2000 šéf sekce Christies pro víno, moderátor řízených aukcí vín v Británii, Asii, USA i Austrálii ..

Javier Carmona - Španělsko
Člen hodnotící komise soutěže Vinař roku 2014, uznávaný sommeliér - odborník v oboru, Vedoucí katedry hoteliérství a ředitel školy pro senzorickou analýzu v Alicante, autor několika odborných publikací v oboru Hoteliérství a vína. Přijede do ČR hodnotit vína již po druhé…

Elsie Pells - CWM Jihoafrická Republika
Je stálou členkou hodnotících komisí soutěže s bohatou zkušeností s víny České republiky .Cap Wine Master od roku 2000, od roku 2003 také Australasian Wine Master. Pracovalo pro NMK Shulz - obchodníka s vínem v Johanesburgu. Uznávaná členka hodnotících komisí po celém světě.V součastnosti pracuje v marketingu společnosti Phant.

Autor: David Peltán