Holiny, vůně bahna, rybářské sítě plné ryb, dvacet chlapů v rybářské výstroji a vypuštěný rybník Koberný. To vše je součástí podzimu.
Není to ale jen tak. Celý výlov se musí pečlivě naplánovat s dostatečným předstihem, aby se rybník stačil vypustit. „Zdejší rybník Koberný má přibližně dvacet osm hektarů vody, proto je třeba ho začít pomalu vypouštět zhruba čtrnáct dní předem,"prohlásil místní baštýř Tomáš Dvořák.

Od včerejšího rána už ale bylo vše připraveno a výlov ryb mohl začít. Na pomoc si zkušení rybáři vzali i učně z rybářské školy v Třeboni. Jejich ruce navíc byly znát hned.

Už kolem desáté hodiny měli totiž naloveno kolem sto metráků živých kaprů. „Jsou to pořádní macci, průměrná váha kapra je kolem dvou kil, takže na vánočním stole určitě talíř zaplní," prohlásil Martin Teplý technik střediska Ponědraž.

Kapři z včerejšího výlovu poputují do sádek v Soběslavi, kde si počkají na svůj vánoční prodej. „Zdražovat by se oproti loňsku nemělo. Cena za kilo živého kapra bude zhruba kolem osmdesáti korun," nastínil Martin Teplý.

V období Vánoc je ale také zájem i o jiné ryby, nejen o kapry. „Například štika je hodně oblíbená, tu tady z Koberňáku taky taháme," informoval baštýř Tomáš Dvořák, který se na vypouštění celého rybníku sám podílel.

Autor: Kamila Bílá