Táborská firma Štičí líheň Esox se zapíše do novodobé historie Jordánu. Jejím úkolem je odlovit z nádrže všechny ryby. Přípravné práce právě začaly.

Jak řekl jednatel společnosti Oldřich Pecha, jako první přijde ke slovu zkouška agregátu. „Je to agregát, který se k odlovu používá na přehradách, ale z nádrží jako je Jordán, s ním zkušenosti nejsou. Přijede sem proto firma, abychom ho společně vyzkoušeli," řekl včera s tím, že ke skutečnému startu odlovu by mělo dojít příští týden.

A co má agregát společného s odlovem ryb? Jak už jsme na začátku července informovali, použije se metoda omračování ryb elektrickým proudem.

Oldřich Pecha hovoří 
o dobře prověřené a nejšetrnější metodě. Po deseti minutách totiž ryby opět naskočí k plnému vědomí, ale to již budou čeřit jinou vodu. Tímto způsobem postupně odloví většinu ryb. Poslední kousky pak z Jordánu vystěhují pomocí sítí. K tomu dojde, až když bude Jordán téměř na suchu. Tedy v září.

V sobotu se také Jordán poprvé rozdělil na dvě části, když se dělicí hráz dotkla druhého břehu. Tím se rozjelo další vypouštění vody. „Okamžitě jsme zprovoznili násosku, která vypouštění zvládne do zhruba šesti metrů pod provozní hladinu," říká jednatel společnosti Daich Josef Kubík. Vypouštění urychlí až tlaková štola, která si prorazila první tři metry a hotová by měla být do konce srpna. V září se už přiblíží těžba sedimentu.

Od Jordánu

Hladina spodní části rozděleného Jordánu: 420,91 m.n.m.
Horní části: 421,29 m.n.m.

Obnoven je sběr mlžů i pyrotechnická asanace dalších obnažených břehů.