Už v pondělí se přes Meziříčí přehnaly bouřky doprovázené krupobitím. Během úterního odpoledne pak přišly přívalové deště. Rybníkáři navíc v obavách z protržení rybníků začali vodu odpouštět. A to vedlo k dalšímu vzestupu hladiny potoka, jenž začal pomalu ohrožovat skautský tábor.

„Řekly jsme si, že bude jednodušší evakuovat děti spíš za světla, než pak za tmy. Tak jsme zavolaly panu starostovi Meziříčí. Ten nám nabídl prostory a pak pro nás přijel traktorem," popisuje situaci hlavní vedoucí tábora Kateřina Hrdličková. Stejně jako děti je členkou dívčího junáckého oddílu Pomněnka z Prahy. Celkem zde prázdniny tráví 32 táborníků, z toho 25 dětí.

Skautky měly tolik času, aby si zabalily spacák, karimatku, cennosti, pyžamo, teplé oblečení, ručník, hrneček a baterku. Vedoucí musely navíc přibalit lékárnu a léky, které děti berou. Na místě musely nechat stany a veškerý táborový materiál. „Viděly jsme, že vedoucí přenášejí batohy, nám pak řekly, co si máme sbalit. Stihly jsme to docela rychle. V první chvíli jsme se bály, že jestli voda stoupne ještě víc, odnese nám věci," popisuje začátek evakuace jedenáctiletá Markéta Svobodová.

Strach vystřídala úleva

Čtrnáctiletá Karolína Kosová se v úterý odpoledne vrátila z několikadenní výpravy, při které dívky přespávaly v okolí tábora. Protože byly skautky unavené, šly hned spát. „Probudily nás s tím, že si máme sbalit. V té chvíli jsme vůbec jsme nevěděly, co se děje. Rychle jsme naložily věci a jely jsme. V první chvíli jsme měly docela strach," přiznává Karolína Kosová.

Zpočátku se velké vody bála se i jedenáctiletá Markéta Brejchová. Samotnou evakuaci ale už brala skautka s nadhledem. „Když jsme jely traktorem, tak to byla celkem i sranda. Tady už bylo teplo, sucho, spalo se nám tu dobře," pochvaluje si neplánovanou noc v obecní úřadovně. Markéta Brejchová (11).

Azyl našly skautky na meziříčské radnici, vzdálené něco přes kilometr od tábora. Pro jejího starostu Karla Černého to byla první zkušenost s evakuací. Když se na něj navečer obrátily skautské vedoucí s žádostí o pomoc, na nic nečekal. „Zhruba kolem dvacáté hodiny večer jsme pro ně poslali. Ubytovali jsme je v sále obecního úřadu, zatopili jsem jim, poskytli teplý čaj a kávu," popisuje starosta. Podle jeho slov je obec připravena pomoci i v dalších dnech, kdyby ohrožení tábora pokračovalo.

Děti ale věří, že voda začne klesat a budou se moci do tábora v nejbližší době vrátit. Pražské skautky jsou v Meziříčí od začátku prázdnin, domů se vracejí tuto neděli.

Jan Rypáček