"Snažím se dávat přednost spíše plánům a vizím před zabýváním se tím, co bylo a většinou již nelze změnit. Čas od času se ohlédnout a provést zpětně hodnocení toho, co se podařilo, co zatím nikoliv a proč, je ale důležité a nezbytné pro každého.

Rok již uplynul od voleb v roce 2014. Ty pro mne osobně znamenaly možnost i nadále přispívat ve funkci starosty k řešení každodenních záležitostí, které s sebou řízení a správa města nese, a především pak příležitost dokončit řadu rozpracovaných akcí a zahájit přípravu těch, které Sezimovo Ústí i my, jeho obyvatelé, potřebujeme.

Martin Doležal, Zelená pro městoInvestiční projekty, které byly spolufinancovány z dotací jako sportovně – rekreační areál Pohoda, stavební úpravy ulice 9. května a zateplení budovy házené, se podařilo řádně uzavřít a vyúčtovat. Byla dále postavena cyklostezka a nový most přes Kozský potok propojující obě části města, začala další etapa technicky poměrně náročné rekonstrukce ulice Táborská, byly vybudovány parkovací zálivy před Základní školou Školní náměstí a na několika ulicích osvětleny či výrazně označeny přechody pro chodce. Pro teenagery bylo postaveno nové posilovací hřiště a hřiště na discgolf.

Na základě výběrového řízení jsme po předchozí architektonické soutěži vybrali zhotovitele projektové dokumentace domu s pečovatelskou službou a denním stacionářem. Celý proces se tak dostal do fáze přípravy územního a následně stavebního řízení tak, aby mohla být vlastní výstavba v horizontu zhruba jednoho roku zahájena. Projekt, který podstatným způsobem rozšíří služby našim občanům, především seniorům, to bude zásadní a určitě ovlivní investice a rozpočet města na řadu let. Bezprostředně s ním souvisí zabezpečení nových, důstojnějších prostor pro knihovnu, které se připravují v nevyužívaném objektu bývalé ZUŠ na Školním náměstí.

V loňském roce pokračovaly nejen běžné opravy komunikací, ale byly provedeny i rekonstrukce chodníků a veřejného prostranství, zejména na Školním náměstí a před ZŠ 9. května. K realizaci je také připravena, nebo se bude projektově připravovat, řada akcí, směřujících nejen ke zlepšení stavu chodníků, ulic a veřejné zeleně, ale i k navýšení parkovacích míst ve městě a k bezpečnosti provozu. Jejich provedení bude postupně v dalších letech zařazováno do rozpočtu města.

Zahájený proces majetkového vstupu města do společnosti Energoinvest pokládám nejen za šanci, jak po mnoha letech majetkoprávně vyřešit systém rozvodu tepla po městě, ale i za příležitost, jak snížit cenu tepla, a tím zlevnit náklady na bydlení řady našich domácností.

Všechny základní a mateřské školy si podle hodnocení zachovávají vysokou úroveň, řádně fungují, postupně se modernizují, nově vybavují, rozsáhlejší opravy či rekonstrukce v tomto roce 2016 čekají tři z nich.
Projekt rozvojové zóny Kociánka – bytové domy a rodinné domy směrem k Soukeníku, se oproti původním úvahám trochu zpomalil, ale s ohledem na složitost a nákladnost je nutno jej pečlivě připravit tak, aby byla vyloučena či alespoň omezena případná budoucí rizika.
Výstavba víceúčelového sportovního hřiště je stále v záměrech města, projekt čeká zásadní přepracování a poté bude hledána možnost jeho spolufinancování z dotačních zdrojů.
Areál Fierlingerovy vily zatím své smysluplné využití nenašel, to ale neznamená, že se tak v budoucnu nemůže stát.

Bezpečné místo pro život

Z pohledu veřejného pořádku a kriminality zůstává naše město i přes stěhování obvodního oddělení Policie ČR do Tábora stále klidným a bezpečným místem, a to také díky činnosti naší městské policie. Je naším velkým štěstím, že jsme v našem městě a regionu zatím prakticky vůbec nemuseli řešit problémy, které s sebou nese uprchlická vlna, směřující do Evropy.

V oblasti kultury a cestovního ruchu se v Sezimově Ústí u příležitosti „husitského roku" podařilo vytvořit novou webovou virtuální prohlídku Kozího hrádku, vybudovat poznávací okruh či získat novou atrakci pro návštěvníky zříceniny – dřevěnou sochu mistra Jana Husa
Konal se také další ročník volby Miss Sezimova Ústí a velké množství kulturních a společenských akcí, které si zachovávají vysokou úroveň a mají nebývalý ohlas.

Správa města je správcem na svém místě. Udržované, čisté a upravené město je oceňováno nejen návštěvníky našeho města, ale, předpokládám, i většinou jeho obyvatel.

Máme za sebou první celou sezónu ve sportovně rekreačním areálu Pohoda, do kterého zavítalo během 64 otevřených dnů zhruba 15 tisíc návštěvníků. Z hygienického pohledu byla voda naprosto čistá, vyšší kalnost by měla odstranit opatření, která budou provedena na jaře.
O našem městském úřadu se nikde moc nemluví, což, jak věřím, znamená, že jeho zaměstnanci činnosti a agendu úřadu řádně zabezpečují, pomáhají řešit problémy a potřeby občanů města.

Myslím, že je ku prospěchu nás všech, že se zastupitelstvo, rada a jejich orgány zatím nemusely, a doufám, nebudou muset zabývat politikařením, rozpadem či slepováním koalic, osobními útoky, ale že se snaží řádně naše město spravovat, připravovat a realizovat projekty směřující k jeho rozvoji, snažit se, aby život v Sezimově Ústí byl co nejlepší.

Každý z nás považuje za důležité něco jiného nebo má jiný úhel pohledu. Možná je to jen můj dojem, ale mám pocit, že se v roce 2015 řada důležitých věcí povedla, že Sezimovo Ústí funguje, žije a že se mu daří. Dovoluji si proto vyslovit poděkování všem, kteří se o to zasloužili."     Martin Doležal

Jaký byl pro vás rok 2015 v Sezimově Ústí?

Jaroslav Karman: Rok 2015 určitě hodnotím kladně. V mém případě byl rozhodně lepší než rok 2014. Na Sezimáku je fajn, klid, ale přitom se tu pořád něco děje. Byl jsem třeba na Kovák festu a pravidelně chodím i do Hotelu MAS. V kině Spektrum jsem sice už nebyl hodně dlouho, ale taky tam občas zajdu.

Jaroslav Síbrt: 









Měl jsem dobrý rok, přidali mi 40 korun na důchod a přibylo mi spoustu bolavých kloubů (smích). Za kulturou jsem moc nechodil, to jsem si odbyl do 50 let. Teď spíš chodím na tůry, třeba do Turovce, do Zárybky nebo na Kozinu. V Sezimáku se mi líbí. Opravili tu všechny paneláky, silnice a je tu všude krásně čisto.

Michaela Mikšová: 









Můj rok 2015 byl jako na houpačce, jednou dobré období, jednou špatné. Moc se mi vyvedl závěr roku, završila jsem své studium a potkala spoustu moc fajn lidí. V Sezimově Ústí mám ráda každoroční květnový lampionový průvod, celkově si myslím, že každý si tu vybere nějakou akci, která ho zaujme.

Alena Bíbová:  Rok 2015 byl skvělý, narodila se mi totiž druhá dcera. S tou první jsme taky hodně chodily na akce, které pořádá město. Třeba pravidelně na pohádky do kina Spektrum, na pouštění balónků, rozsvěcení stromečku a taky do nového bazénu. V Sezimáku se mi žije fajn, vyrostla jsem tu a líbí se mi tu.

Zdeněk Cílek: 









Minulý rok byl pro mě asi spíš úspěšný, ale jinak se moc nelišil od jiných předešlých let. Byl to normální, běžný rok. Na Sezimáku žiju dva roky a líbí se mi tu, je to tu pěkné. Určitě se tu žije líp než na sídlišti. Rád tu chodím třeba do letního kina, ale navštěvuju i kino a divadlo v Táboře.

David Dvořák: 









Z osobního hlediska byl můj rok 2015 spíš asi úspěšný, hodnotím ho kladně. Úspěchy jsem měl hlavně ve škole. I v Sezimáku bylo dobře. Byl jsem se podívat třeba v Hiltonu na čarodějnicích a dost jsem navštěvoval i naše nové koupaliště.