Nový terminál má vzniknout na pozemku, na kterém mají České dráhy nevyužívanou budovu a která je v těsné blízkosti nádraží vlakového. Vzdálenost mezi oběma body se sníží, což potěší především cestující, kteří po vystoupení z autobusu spěchají na navazující vlakový spoj.

Na koupi tohoto pozemku se zatím město s ČD nedohodlo.

,,V současné době probíhá vyjednávání týkající se pozemků, takže nám to víceméně uvázlo na mrtvém bodě. Konkrétně nyní čekáme na odhadní cenu budovy, která stojí na pozemku stěžejním pro realizaci terminálu," vysvětluje místostarosta Vladimír Drachovský a dodává, že po Novém roce jednání se SŽDC a Českými drahami zintenzivní, aby se věci pohnuly kupředu a mohlo zde nově vzniknout celkem osm autobusových stání čtyři nástupní, dvě výstupní a dvě odstavná.

NOVÉ PARKOVIŠTĚ I VÍCE ZELENĚ

Město se pro revitalizaci autobusového nádraží rozhodlo z několika důvodů. Mezi ty hlavní patří celková opotřebovanost místa, zastaralý mobiliář a nedostatek zeleně. Vliv na postupné chátrání místa mělo i to, že v průběhu několika let ve městě vyrostly další autobusové zastávky jako na náměstí Republiky, u ZŠ E. Beneše a u zimního stadionu. Kvůli nim se snižoval potenciál autobusového nádraží stát se centrálním dopravním bodem.

Stávající zastávky zmizí a přesunou se do Riegerovy ulice na pozemek, kde nyní stojí nepoužívaná skladová hala. Na místě původního nádraží pak vznikne parkoviště s 53 místy.

Zastupitelé města studii stavby poskytli občanům, aby se k projektu mohli vyjádřit. Stavební úřad podle místostarosty Vladimíra Drachovského odpověděl celkem na čtyři připomínky.

,,Ty se týkaly především kolostavů a parkování. Na všechny jsme občanům odpověděli a po Novém roce budeme jednat o jejich zařazení do projektové dokumentace," ujišťuje místostarosta.

K dalšímu postupu je nutné odkoupit stěžejní pozemek s budovou skladu.

Místní se dočkají nejen nového dopravního terminálu, ale i nového parkoviště, které pojme 53 aut. To vyroste na místě stávajícího nádraží. Zaparkovaným autům bude v budoucnu poskytovat potřebný stín nová výsadba stromů, se kterou projekt také počítá.

Nová místa pro parkování považuje Iveta Vyskočilová, která bydlí v Riegerově ulici, za potřebná.

,,Další parkovací místa uvítáme, protože už teď nám v ulici stojí pořád hodně aut. Dívali jsme se i na studii a ta vypadá moc pěkně, rozhodně to bude hezčí než teď," těší se místní obyvatelka na změnu.

OBČANÉ SE VYJADŘUJÍ

Po zveřejnění studie obdrželi pracovníci stavebního úřadu několik připomínek od občanů. Nebylo jich však mnoho, jak informovala vedoucí odboru výstavby, Dana Hořická.

,,Těch připomínek se nesešlo moc, naopak lidé s plánem často souhlasili. Vyřídili jsme nakonec jen čtyři, a ty se týkaly především umístění kolostavů," vysvětluje, co by místní chtěli jinak. Občané by chtěli doladit zázemí pro cyklisty, zastřešit kolostavy a přiblížit je vlakovému nádraží. Další připomínky zazněly na konto nového parkoviště. Jeden z občanů navrhoval, aby zde byla možnost jednosměrného provozu a zároveň požaduje udržitelnost zeleně.

V další připomínce občan navrhoval usměrnění pohybu chodců ve směru od nádraží ke kinu. „Poslední připomínka se týkala zázemí, a to nejen pro cyklisty. Také toalet a místu, kde by se lidé mohli schovat před deštěm," dodala Dana Hořická k výčtu požadavků.

Veškeré připomínky budou v budoucnu zapracovány do projektového plánu.

Klára Hejdová