Jaké to je být prezidentem a jak si prezidentování užíváte? I na takové dotazy Miloš Zeman ve Veselí odpovídal. Odlehčovaly jiná diskuzní témata dospělých, kteří se ptali i na Ukrajinu, nezaměstnanost, euro nebo černou listinu, na níž uvízl Karel Schwarzenberg. Přinášíme některé otázky na položené dotazy z publika.

„Já jsme z Nového Veselí na Vysočině a myslím si, že lidé, kteří žijí ve městech s tímto názvem, by měli tomuto názvu odpovídat a měli by mít slunce v duši a úsměv na tváří," promluvil Miloš Zeman v úvodu setkání s lidmi z Veselí nad Lužnicí, a když vyjmenovával, jaké další „veselé" obce u nich na Vysočině mají, zatímco v Praze jsou Hrdlořezy, rozesmál celé náměstí.

Celé jeho vystoupení už tak veselé nebylo, to když odpovídal na dotaz ohledně (ne)jmenování profesorů. Jako příklad uvedl situaci jednoho z nich, kterému v žádosti nevyhověl. „Jako ředitel Národní galerie požádal Komerční banku, tedy soukromý subjekt, aby mu věnovala sponzorský dar ve výši jednoho milionu korun jako doplatek k jeho ročnímu platu ředitele Národní galerie. Tohoto člověka jsem odmítl jmenovat, protože to považuji za pokus o úplatek nebo neodůvodněné obohacení. Každý si má svůj příjem vydělat poctivě."

K méně pozitivním patřila i nezaměstnanost ve Veselí, i když v celé republice mírně klesá a ekonomika roste.

Proč se lidem oddaluje odchod do důchodu?
„Důvodem bylo, že populace se v průměru dožívá vyššího věku než tomu bylo v minulosti. Ale proti tomuto argumentu se dá postavit jiný argument: v jakém stavu se ta populace toho vyššího věku dožívá. Dožívá se ho v plném a kvetoucím zdraví? Já si myslím, že ne. Že je většinou sedřená, že si potřebuje odpočinout a že jsou pochopitelně i povolání, kde lidé dobrovolně chtějí pracovat déle. Ale nemělo by se jim to nutit násilím, představte si sedřeného horníka, který byl pětadvacet let v šachtě. Jestliže těmto lidem prodlužujete pracovní činnost, pak si myslím, že se k nim chováte asociálně."

Proč prosazujete euro?
„Já ho neprosazuji, já vyzývám k diskuzi o tom, abychom společně přemýšleli, v čem jsou výhody a v čem nevýhody eura. Nic není jednoznačné. Euro je všelék, bude nám líp. Pak zazní druhý výkřik: euro je zločin, chraňme si korunu. Ani jedno ani druhé není pravda. Vážím si občanů a jejich práva být informován, já říkám: snažme se, aby ve veřejném prostoru probíhala debata o euru, aby každý z nás věděl argumenty pro i proti."

Jaký to je být prezidentem?
„Příšerný a krásný a obojí současně."

Potřebujeme snížit nezaměstnanost, myslete na nás.
„Abych se nechlubil cizím peřím, pan hejtman mi teď šeptal do ouška, že se tady připravuje průmyslová zóna a Czechinvest se připravuje nového investora, a tedy nová pracovní místa. Já sám se snažím přitahovat zahraniční investory také, teď se to v několika případech podařilo u významných čínských investorů, takže pokud mi pan hejtman dá podklady a zóna bude zasíťována, tak slibuji, že jak jednám se zahraničními investory, tak se rád přimluvím i za Veselí."

Karel Schwarzenberg se objevil na ruském seznamu nežádoucích osob:
„Myslím, že seznamy nežádoucích osob jsou nesmyslné a nežádoucí na obou stranách. Jak USA, tak EU vydaly black list vůči lidem z Ruské federace a Rusko nyní odpovědělo vydáním obdobného black listu a je jedno, jestli se týká pana Schwarzenberga nebo kohokoli jiného. Já zastávám názor, že lidé mají spolu mluvit. Jestliže spolu nediskutují, tak mezi sebe staví novou čínskou zeď, novou železnou oponu. Proto jsem proti jakémukoli seznamu nežádoucích osob s výjimkou pedofilů."

Užíváte si prezidentování?
„Užívám a řekl bych, že je to tím, že se setkávám se zajímavými lidmi. A těmi nemyslím vrcholné politiky, těmi myslím každého z vás. Neumíte si představit, jak si prezident odpočine, když vyjede z Hradu nebo z Lán a konečně se vidí s normálními lidmi. De Gaulle tomu říkal davová koupel.