Letošní XIV. ročník národní soutěže Gloria Musaealis vynesl Husitskému muzeu druhé místo v kategorii publikací, do níž byl nominován vědecký katalog k loňské výstavě Jan Hus 1415/2015. Jediným přemožitelem se pro táborský kolektiv autorů stalo Muzeum hlavního města Prahy, jehož titul Hroby barbarů získalo titul publikace roku.

Ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka mluví o velkém uznání a prestiži. „Toto velice prestižní ocenění znamená pro Husitské muzeum nesmírné uznání kvality jeho práce a je velkým povzbuzením do budoucna," věří. 

Ke vzniku katalogu, jenž nese stejný název jako výstava, autorsky přispělo celkem 22 odborníků z Husitského muzea, Národní galerie, Národního muzea, Karlovy univerzity, Galerie hlavního města Prahy a Akademie věd. Za nimi se skrývají jména osobností vědeckého života jako jsou Vít Vlnas, Michaela Ottová, Hana Larvová, Michal Šroňka či Blanka Zylinská. Ze zaměstnanců táborského muzea se na katalogu autorsky podíleli Daniel Abazid, Petra Fetrová, Jakub Smrčka, Jitka a Lenka Vandrovcovy, Zdeněk Vybíral a Lenka Zajícová, které doplnili vědečtí lektoři a odborníci na mistra Jana Husa Jan Adámek a Petr Čornej. Editorem pověřeným celkovou redakcí díla byl historik Zdeněk Vybíral a jeho obrazovou složku podpořily hlavně fotografie jeho kolegy Zdeňka Prchlíka.

Ačkoli Zdeněk Vybíral o Husovi může vyprávět i o půlnoci, i rok 600. výročí od jeho upálení mu přinesl nové poznatky. „To je tak vždycky. My jsme totiž kromě výstavy pořádali i mezinárodní konferenci a ta přinesla celou řadu nových a zajímavých poznatků i z míst, kde bychom to už nečekali. Například v jeho sporu s katolickou církví," naznačil historik, jenž se svým týmem na katalogu pracoval tři měsíce.

Soutěž Gloria Musaealis vyhlašuje ministerstvo kultury a Asociace muzeí a galerií ČR společně s českým výborem Mezinárodního komitétu muzeí. Vyhlašovaná je v kategoriích počin, publikace a výstava. Z celkem 80 přihlášených projektů porota do užší nominace vybrala vždy po třech v každé kategorii a následně rozhodla o vítězích. Soutěže se letos zúčastnilo 72 muzeí a galerií z celé republiky. Vyhlášení výsledků se konalo 18. května ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.