Plánský sbor vznikl v roce 1877, dvacet sem let po prvním, který si dobrovolníci založili na Českolipsku. První profesionální si připsala Praha v roce 1853.
Plánští se postupně vypracovali až k zásahové, poloprofesionální jednotce. Současným starostou dobrovolníků je Jaroslav Pánek a velitelem jednotky dobrovolných hasičů je Jiří Broukal. Služebně nejstarším hasičem je v Plané Karel Paleček. A jako dárek dostali posilu - repasovanou stříkačku značky Tatra.

Organizaci oslav měl na starosti velitel družstva Karel Havlíček, který upřesnil, že dnes jejich sbor čítá 27 členů a z toho je osm žen. "My ale nejezdíme na soutěže, takže naše ženy se starají hlavně o skupinu mladých hasičů, kterou jsme letos založili. S těmi jezdí po soutěžích a starají se o ně. Při našich zásazích nám vytváří technické zázemí," popsal rozdělení úkolů. Zásahovou jednotku pak tvoří 15 mužů. "S touto jednotkou vyjíždíme k požárům nebo i dopravním nehodám, jak je potřeba," doplnil Karel Havlíček.

Obyvatelé Plané si se svými dobráky užili celý den. Po oficiálním zahájení oslavy sledovali různé ukázky jejich práce. Například kolegové z Chotovin předvedli vyproštění zraněného z havarovaného auta, přijel policista s vycvičeným psem, místní předvedli, jak zvládají hašení hořícího auta a i mladí ukázali, že už umějí útočit i uhasit dům. Z mobilního pódia pak k dobré náladě vyhrávala muzika.