STRAKONICKO
Hned zpočátku velká vlna z Metelského rybníka poškodila několik domů v Předmíři. Naneštěstí v jednom z nich zůstal 76letý důchodce, který odmítl evakuaci. Prudká vlna ho strhla i s půlkou obýváku. Druhého muže, jenž v noci s baterkou sledoval hráz rybníka, smetla vlna z protržené hráze. V Mutěnicích šel muž se psem na obhlídku velké vody. Ráno byl nalezen mrtvý.

SRPEN 2017. V Předmíři se žije dál…SRPEN 2002. Předmíř po opadu vody navštívil  prezident Václav Havel s manželkou.Zdroj: Deník/Jaroslav SýbekSRPEN 2017. V Předmíři se žije dál…SRPEN 2002. Předmíř po opadu vody navštívil  prezident Václav Havel s manželkou.Zdroj: Deník/Miloš Vrátný

SRPEN 2002. Předmíř po opadu vody navštívil prezident
Václav Havel s manželkou. SRPEN 2017. V Předmíři se žije dál…

Stalo se 17. srpna
před 15 lety
- Všude se intenzivně uklízí.
- Český Krumlov – stále uzavřen, pomáhat přijelo 300 dobrovolníků.
- Ministr zemědělství Jaroslav Palas navštívil Metly a Předmíř na Strakonicku, kde je zcela zničených 14 domků a 6 velmi poničených, Blatnou s 30 úplně zlikvidovanými staveními, Hlubokou nad Vltavou, která přišla o 5 domů, a Majdalenu na Jindřichohradecku, jíž proletěl rybník. Slíbil bydlení do Vánoc.
- Purkarec na Českobudějovicku – spolek Vltavan měl slavit 100. výročí. Oslavu zrušili.

O štěstí může mluvit posádka rychlé záchranné služby, která o půl třetí v noci vyjela z Blatné za pacientem do Závišína. Při zpáteční cestě strhla silná přívalová vlna sanitku ze silnice. Lékaře, který z ní vylezl první a ocitl se náhle po krk ve vodě, odnesl silný proud ještě asi padesát metrů od auta. Zdravotní sestra a řidič se zachránili na stromě, který na sanitku spadl. Všechny tři se podařilo zachránit až kolem šesté ráno. „Pan doktor je celý potlučený od stromů, ale odpoledne už chce přijít do ordinace. Byla to noc hrůzy. To, co nám vyprávěl, byl hororový příběh. Kolem něj hučela dravá voda, nevěděl, kam ho proud žene. Prý si jen vzpomněl na syna a jeho radu, že si má v takových situacích lehnout na záda. To ho asi zachránilo,“ řekla zdravotní sestra z lékařovy blatenské ordinace.

ČESKÝ KRUMLOV
Petřík Bohuslav byl smutný. Své páté narozeniny strávil kvůli povodni v evakuačním středisku na zámku. Dortu a oslavy se prý dočká později…

Eva Davidová a Jan Kočnar z Parkánu opouštěli dům kolem půlnoci, kdy měli v přízemí vodu po prsa. „Po žebříku jsme slezli do člunu a od divadla nás odvezli do kasáren,“ řekla Eva Davidová. Po 6. h vytahoval vrtulník z lokality Ostrov manžele z Německa: „Nechali utopit naše auto. Nevytáhli ho, i když jsme je na to upozorňovali – a teď se nemáme jak dostat domů,“ hořekovali.

O víkendu 17. a 18. srpna mohou v Českém Krumlově postižení povodní i nadále využívat možnosti vyzvednout si na radnici občerstvení, aby jim odpadl problém s přípravou jídla. V restauraci Maštal dostávali dobrovolníci a postižení zdarma teplé jídlo. 

Eva Řeřábková.
Bylo to tu jedno velké smetiště. Všude jen hromady věcí a voda