Jakým způsobem se úřad promění, lidem nikdo neřekl. ,,Nějakou dobu se o tom mluví. Nevím, jaký by pro zrušení pošty mohl být důvod, někdo se domnívá, že kvůli majiteli budovy. Jiný člověk mi říkal, že se pošta má snad stěhovat. Nikdo ale neřekl, co se stane, když nám budou doručovat balík a my třeba nebudeme doma. Jestli je odvezou zpátky do Tábora, nebo je nechají v Bechyni?" má Monika Hrušková plno otázek a málo odpovědí.

Jisté je, že od prosince došlo k centralizaci doručování a zásilky se pro Bechyni sváží přímo z Tábora. Mluvčí ČP Matyáš Vitík vysvětlil, že se tímto krokem doručování zefektivní a pošta ušetří.

Pro ilustraci, co to znamená v praxi: doručovatelky z Bechyně si pro balíky a listovní zásilky budou muset jezdit každý den do Tábora. Rušit, ani stěhovat se bechyňská pošta nemá, alespoň podle aktuálních informací. Jednou dovezené balíky tady už na svého příjemce počkají. Matyáš Vilík za Českou poštu vysvětlil, že k takovému rozhodnutí dospěli propočty tras. Z nich jim vyšlo, že změnou mohou ušetřit tisíce najetých kilometrů ročně.

,,Kvalita obsluhy našich zákazníků v Bechyni se tímto krokem nezhorší, protože při propočítání tras doručování bude dodání zásilek efektivnější. Zákazník tak nepozná žádný rozdíl," snaží se rozptýlit obavy místních obyvatel mluvčí České pošty.

Zatím se mu to nedaří. Ihned po změně se nám totiž do redakce začali ozývat předplatitelé, že nemají Táborský deník. Šlo o lidi z okolí města, jen z Hvožďan tři čtenáři minulý týden postrádali noviny ve čtvrtek i v pátek. A v pondělí do stejné vesnice dorazily o několik hodin později důchody.  

Informace chyběly i starostovi. ,,Nemám informace o tom, že by pošta nefungovala. Zrovna jsem tam byl a nezdá se, že by tam byl nějaký zádrhel," divil se v závěru týdne Pavel Houdek.

LIDÉ ODCHÁZEJÍ

Uvnitř bechyňské pobočky se změnil interní systém doručování, ale i personální složení pobočky. O práci přišlo pět pracovníků. ,,Všichni zaměstnanci z dodejny v Bechyni měli možnost přejít na nové pracoviště v Táboře, ale využili toho pouze dva. Ostatní podali výpověď," vysvětluje změny mluvčí Matyáš Vilík.

Vedoucí bechyňské pobočky se do komentářů nepustila, uvedla jen, že centralizace se netýká pouze Bechyně, a proto není zrovna jejich pobočka ničím výjimečným. ,,Centralizace byla všude, v Chýnově i jinde. Doručovatelé jsou teď v sídle v Táboře. Víc vám k tomu nemůžu a ani nesmím říct," uvedla vedoucí, která si nepřála ani jmenovat.

Na odchod zaměstnankyň a důvod, proč vznikla fáma o stěhování pošty, má zcela jiný názor Erik Machart, předseda spolku A.K.D . Patrimony, který vlastní budovu na náměstí, v níž pošta desítky let sídlí. Domnívá se, že na pozadí reorganizace zdejší pošty a redukce jejích zaměstnanců je vyřizování starých účtů, které se dotýká přímo jeho osoby.

,,Pošta se samozřejmě nikam stěhovat nebude, i když o to jedna ze zaměstnankyň usiluje. Ta si zjistila, kolik nám pošta za nájem platí a pravděpodobně si řekla, že to nechce podporovat a že bude lepší poštu přestěhovat jinam. Zároveň se snaží pobočku oslabit i personálně, aby o přestěhování přesvědčila i vedení pošty, " domnívá se Erik Machart a dodal, že pro poštu již po městě sháněla nové prostory, proto se hned zrodila fáma o stěhování. ,,Tak jsem to jel řešit na vedení České pošty, kde mi potvrdili, že je to soukromá iniciativa zdejší zaměstnankyně, ale že pošta tady zůstává a že doručování nekončí," ujišťuje veřejnost za vlastníka budovy.

Klára Hejdová