Pokud bych se vás zeptala, zda doma máte videopřehrávač, věřím, že velká část z vás by odpověděla kladně. A když se budu pídit po jeho využití? Jak mi naznačil Václav Toman z Tábora, to už bude horší.

„Filmy si na něm už dávno nepouštíme, i když jich máme pěknou sbírku a kdysi jsem často chodil i do půjčoven. Doma už ale máme jen staré filmy, které jsem nakoupil, když bylo video v kurzu. Poslední dobou si na něm maximálně jednou za rok přehrajeme vlastní dovolenou," přiznává někdejší velký konzument filmové tvorby.

Nejproslulejšími videopůjčovnami v Táboře byly provozovny s dvěma véčky – Videopůjčovna Vacula. Radek Vacula je dnes jedním z dvou posledních mohykánů, u nichž si v aglomeraci Tábor – Sezimovo Ústí – Planá nad Lužnicí můžete film půjčit. Výhradně již ale na DVD.
„V tomto oboru působím od roku 1991, dnes sice už zájem není tak velký, ale stále zákazníky máme," vysvětluje Radek Vacula, proč obchod v konkurenci komerčních televizí a multiplexu stále drží.

Druhou statečnou je provozovatelka půjčovny v Sezimově Ústí Jaromíra Rašková. Svůj obchůdek ale dávno doplňuje i zcela odlišným sortimentem. „Nové filmy ale nakupuji už jen velmi zřídka," řekla podnikatelka.

Filmy půjčuje 
už patnáct let

Jaromíra Rašková ze Sezimova Ústí má výdrž. Zatímco mnozí dávno zavřeli krám, ona svou káru stále táhne dál.

Jak dnes půjčovna funguje?
Funguje, ale nákup nových filmů už dělám jen zřídka.

Jak dlouho půjčovnu máte?
Patnáct let, v počátku to byly doby hojnosti, v průměru jsem kupovala třicet filmů měsíčně a denně přišlo osmdesát lidí. V zimě i víc, třeba sto za den. Mohu říct, že to byl dobrý tip k podnikání, dalo se tím dobře uživit.

Kdy to začalo jít z kopce?
S nástupem televize Nova, sice to ještě šlo, ale už to nebylo takové. Provoz je drahý, protože musíme platit autorská práva, proto potřebujete klienty. Ještě větší zlom pak nastal s nástupem DVD, která si lidé přepalovali, a pak začalo stahování filmů z internetu.

Co nabízíte dnes?
Už máme jen dévédéčka, která se neprodala. Zůstaly mi nějaké akční snímky, občas si někdo půjčí pohádku, když mu stoná dítě. Klasické kazety už nemám, ty jsem všechny rozprodala. DVD mám zhruba sedm stovek.

Vy o zrušení neuvažujete?
Dokud sem stále někdo zajde, i když třeba jeden, maximálně čtyři lidé za den, tak pojedu dál.

Videopůjčovny

VV – bývala na Sídlišti nad Lužnicí, Křižíkově náměstí, ale také v Praze a Písku. Dnes Radek Vacula provozuje půjčovnu už jen na Budějovické ulici v Táboře.

Dora – půjčovnu v Dukelské ulici v Sezimově Ústí dodnes provozuje Jaromíra Rašková.

Dlouhá léta byla v provozu na Sídlišti nad Lužnicí také půjčovna Kreveta, dnes je prostor u konečné linky MHD č. 10 opuštěný. Zanikla také plánská půjčovna.