Na komplikovanou rekonstrukci táborského Křižíkova náměstí si občané města pamatují přesněji, ale v podstatě v mnohém kopírovala podobně rozsáhlý zásah do hlavní obchodní ulice 9. května. Letos v létě to bude už deset let, co poslední dlažební kostka přikryla hluboké výkopy. S myšlenkou na přeměnu hlavní obchodní třídy si radnice pohrávala od roku 1997.

S první etapou, celkem byly tři a postupovaly od Havlíčkovy ulice ke Křižíkovu náměstí, se začalo na přelomu let 2001/2. Kdo změny na povrchu i pod zemí zažil na vlastní kůži, pamatuje si, jak na ulici nebylo rozumět vlastnímu slovu, do obchodů a domů se muselo vstupovat po provizorních lávkách, všude se vířil prach a obchodníci naříkali. Velkou kritiku radnice slízla za úbytek 110 parkovacích míst, neboť končilo parkování po obou stranách vozovky, zúžení silnice a za „zbytečně" široké chodníky, které měly nabídnout prostor pro předzahrádky restaurací. Stejně jako u Křižíkova náměstí i tenkrát na 9. května dráždily občany lavičky otočené do silnice.

Panoval názor, že dívat se na projíždějící auta nikdo nebude. Novým znakem ulice se stala také řada stromů a vůbec poprvé se objevilo pítko. Největší muka prožívali obchodníci, kterým chudly pokladny. Radní se nakonec dohodli, že těm z městských domů odpustí část nájemného. Domnívali se, že podobně se ke svým nájemníkům postaví i další vlastníci domů, což se ale nestalo. Těsně před skončením reklamační lhůty již musela být na mnohých místech dlažba vyměněna.