Dvě cizí slova: terorismus a imigrace. Ta v poslední době opakujeme až znepokojivě často. Stát proto přichází s řešením a hodlá navýšit počet státních policistů, kteří by zajistili větší bezpečnost země. I Jihočeský kraj hledá téměř sto nových tváří, které by našly místo u pořádkové a dopravní policie.

Požadavky:
• věk nad 18 let; bezúhonnost
• občanství České republiky
• minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou
• osobnostní, fyzická a zdravotní způsobilost
• nesmí být členem politických stran a hnutí
• nesmí vykonávat živnostenskou nebo jinou výdělečnou činnost

„Ten počet je přibližný, záleží na tom, kolik budeme mít k dispozici volných tabulkových míst. Může se také stát, že pokud uchazeč úspěšně projde výběrovým řízením, nabídneme mu místo i jinde po republice, kde bude volno. Například i ve Středočeském kraji nebo přímo v Praze, kde je poptávka mnohem vyšší," uvedl jihočeský policejní mluvčí Miroslav Doubek.

Během dvou týdnů, co policie poptává nové síly, se už na jihočeské personální oddělení přihlásilo kolem čtyřicítky mužů i žen, dosud ale nikdo z Táborska. „Lidé přichází osobně, telefonují i mailují, ale většinou jde o Budějičáky. Zájem mají zejména mladí lidé, často i absolventi nebo ti, kteří v květnu maturují a už teď shánějí místo," uvedla personalistka Eva Kynčilová.

Každý, kdo by chtěl v budoucnu obohatit policejní řady, si ale musí uvědomit nejen náročnost vstupních testů, ale i svého budoucího povolání. „Je opravdu fyzicky i psychicky náročné a ne každý jej zvládne," upozorňuje Miroslav Doubek.
Zpátky na jih za rodinou se nyní po třech letech pokusí vrátit Dan z Táborska.

K policii vede tvrdá cesta

Když se před třemi lety Daniel k policii hlásil, na jihu se volné místo nenašlo. Proto dostal nabídku odejít do Prahy, kterou sice přijal, ale doma je zkrátka tady. „Rodina člověku chybí. Při tomhle povolání je důležité mít ji nablízku. Navíc v Praze je to těžké. Je tu větší koncentrace kriminality a opravdu není lehké tu pracovat," připouští Daniel, jehož celé jméno redakce zná, ale s ohledem na služební pravidla jej nemůže zveřejnit.

Přestože se v kraji policisté od nynějška hromadně nabírají, ani Dan nemá jistotu, že se vrátí do svého rodného města. „Musím podat žádost na ředitelství a vím, že u nás jsou kolegové, kteří bezúspěšně čekají na převelení i dva tři roky. Podali kolem deseti žádostí a bez úspěchu," nedívá se na budoucnost příliš optimisticky.

Policejní slib:
„Slibuji na svou čest a svědomí, že při výkonu služby budu nestranný a budu důsledně dodržovat právní a služební předpisy, plnit rozkazy svých nadřízených a nikdy nezneužiji svého služebního postavení. Budu se vždy a všude chovat tak, abych svým jednáním neohrozil dobrou pověst bezpečnostního sboru. Služební povinnosti budu plnit řádně a svědomitě a nebudu váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život."

Pro adepty na budoucího policistu má ale pár rad. „Na testy se opravdu připravte. Největším sítem jsou zejména psychotesty, kde dle mého odhadu vypadává až sedmdesát procent lid, možná i víc. Obsahují totiž stovky složitých a na sebe navazujících otázek," upozorňuje Dan.
Každý uchazeč musí také splnit fyzické testy – běh na jeden kilometr, klikování a celomotorický test. „Ten u nás vypadal tak, že jsme si dvě minuty stále lehali a zase vstávali," přibližuje.

Po testech následují i různé zdravotní prohlídky. „Lékař člověka vyšetří od hlavy až k patě a jakoukoli anomálii na těle si hned zapíše. Člověk nemůže mít například tetování, ale brýle ano," dodává policista Daniel.