Zákaz stání v Táborské ulici už by neměl být tak striktní. Tuto dřívější informaci si teď radnice nechala ověřit i názorem občanů, kteří přišli na besedu o dopravě v ulici.

Starosta Martin Doležal věří, že konečně dosáhli vzájemné shody a najdou řešení, které bude vyhovovat všem. „Beseda s občany ukázala, že je zde poptávka po parkovacích místech. Zároveň ale, že obyvatelé ani netouží po návratu stavu, kdy byla zahlcena auty návštěvníků diskotéky Apollo,“ uvedl starosta.

Zákazové značky z ulice by měly zmizet. Částečně.

„Odstraní se jen ve spodním úseku ulice, tedy nikoli u diskotéky,“ ujistil Martin Doležal.

Rozhodnutí o částečném zrušení zákazu stání předcházelo v Táborské ulici měření provozu. Jak jsme již dříve uvedli, měřil se od 30. března do 6. dubna. Test ukázal, že v obou směrech ulicí projelo 7206 vozidel, z toho 17,5 procenta z nich dokonce překročilo maximální povolenou rychlost.

Proč změny:
Po rekonstrukci Táborské ulice zde bylo zakázáno stání, provoz na komunikaci ale výrazně narostl. Obyvatelé si také stěžovali na nemožnost parkovat před svými domy. Radnice proto přistoupila k úpravě. Některé zákazové značky zmizí.

Radnice z měření dostala i další důležitou informaci, a sice, že došlo k poměrně zásadnímu nárůstu dopravy oproti stavu před rekonstrukcí ulice. Průjezdy aut se tu v obou směrech zvýšily zhruba o 30 procent.

Díky nově povolenému stání by se měla situace zlepšit. „Myslíme si, že když teď budou tu a tam stát auta, že to psychologicky na řidiče zapůsobí a zpomalí,“ domnívá se starosta.

Jak uvedl Jiří Prokop z odboru dopravy, realizace nebude hned. Policie má na vyjádření lhůtu třiceti dní a stejně dlouhou dobu má následně i odbor dopravy.

Během besedy s občany zazněl i návrh na vytvoření možnosti rezidentního stání pro obyvatele s trvalým bydlištěm v Táborské ulici, podle velitele městské policie Viktora Vignera ale není proveditelný.

„Policie rezidentní stání nepovolí kvůli vyhlášce,“ uvedl s odkazem na šíři vozovky. „Zákon totiž hovoří jasně: jízdní pruh musí být široký tři metry. V případě Táborské ulice, která je obousměrná, se jedná o metrů šest,“ dodal.

Podle starosty Martina Doležala je jednou z dalších možností vytvoření jednosměrky. Tento návrh ale většina diskutujících odmítla.

Táborská ulice v Sezimově Ústí.
Do Táborské ulice v Sezimově Ústí se radnice ještě vrátí