VYBERTE SI REGION

Po obědě má přijít dezert.
 V Ústí se servírovaly bábovky

Sezimovo Ústí - Po úspěšném štrůdlování a buchtování přišla letos na řadu i soutěž o nejlepší domácí bábovku. Sál kina Spektrum praskal ve švech. Se svým výtvorem se přihlásilo 19 hospodyněk. Zvítězila místní Anna Vlčková.

31.1.2016
SDÍLEJ:

bábovkování v Sezimově ÚstíAutor: Kateřina Šímová

Zcela nevědomky vcházím v sobotu úderem třetí odpolední do sálu sezimovoústeckého Spektra, abych v zápětí dostala nesnadný úkol – spolu s ostatními členy komise najít tu nejchutnější bábovku. Nu což, hlady se mi kroutí žaludek a sladké tvoří podstatnou část mého obvyklého jídelníčku. Sem s těmi dobrotami!

Ač to nebyl záměr, po pátém ochutnaném vzorku se ukázalo, že přijít na degustaci hladová, nebyl až tak špatný nápad. Začínám proto sahat po menších kouscích a úspěšně zdolávám i poslední, devatenáctý vzorek. S tolika se letos hospodyňky do soutěže přihlásily.

Maková je ta nej

Ústecké pečení má ve městě už dlouholetou tradici. Před pěti lety se tu začínalo se štrůdlováním, následovalo buchtování a letos tu návštěvníci ochutnávali vypáraděné bábovky nejrůznějších náplní od máku, tvarohu, oříšků, mandlí, brusinek a dalších přísad.

Nejdříve je naším úkolem bábovky ohodnotit vizuálně, tedy jak nám ještě nerozkrájené lahodí oku. Většina hospodyněk použila i velmi zajímavou formu, stále proto nemám jasnou favoritku.

Tu získám, jakmile si mé chuťové pohárky smlsnou na druhém ze vzorků. Maková kynutá bábovka s brusinkami, sladká tak akorát, s nádherným mramorovaným řezem. Po všech směrech dokonalá a zároveň jiná než všechny ostatní. Zkrátka zapamatovatelná.

Nejen na mě dvojka zapůsobila a nakonec se dostává do finálové trojice, spolu s máslovou devítkou a kakaovou jednadvacítkou. Ta se nakonec umisťuje na bronzové příčce a její tvůrkyně Zdeňka Jůzová z Tábora nemůže uvěřit svým očím. O soutěži se totiž dozvěděla těsně před jejím začátkem.

Následuje lítý boj mezi dvojkou a devítkou. Stojím si za makovou dvojkou, ale uznávám, že vůně a chuť máslové devítky je pro ní silnou konkurentkou. Tu zase prosazuje předsedkyně poroty, majitelka vyhlášeného táborského cukrářství, Vladimíra Kroupová Veselá. „Devítka si mě získala vůní a chutí másla, kterou jsem zaznamenala pouze u třech bábovek. Ostatní byly z margarínů nebo z oleje, se kterým problém nemám, ale margaríny bychom měli z jídelníčku vyřadit. Ztužený tuk nedokáže rozvinout chuť ostatních surovin a na patře zanechá takový zvláštní film. Nerozpustí se jako máslo," radí profesionální cukrářka.

Má vyvolená dvojka ale nakonec získala i od ostatních porodců dostatek bodů na to, aby obsadila prvé místo. Její tvůrkyně Anna Vlčková ze Sezimova Ústí se po převzetí cen svěřila divákům s tím, že ingredience měří zásadně od oka. „Peču už padesát let, tak už všechno odhaduju," říká vítězka, která i sama ústecké pečení z počátku iniciovala. Zúčastnila se doposud všech ročníků, ale „na bedně" stála letos poprvé a jak říká, bez buchty není u nich doma ten správný víkend. Sama má nejraději ty kynuté.

Bábovkovou vicemissis se tedy nakonec stala máslová devítka od rovněž domácí Miluše Vodehnalové, jejíž vnučka se před rokem stala nejkrásnější ženou ze Sezimova Ústí – získala totiž titul Miss.

Všech devatenáct soutěžících dostalo nakonec vstupenky na zábavný pořad Zdeňka Trošky, který přijede do sezimovoústeckého MěXusu 11. února. Trojice vítězek získala knihy, květiny a víno.

Kvalita surovin

Majitelka cukrářství Vladimíra Veselá Kroupová po vyhlášení vítězky také Táborskému deníku prozradila, na co by si měly hospodyňky při pečení dávat největší pozor. „Alfou a omegou pečení, ale i vaření celkově, jsou kvalitní suroviny. Každý konzument by si měl dávat pozor na to, co jí a z čeho vaří," upozorňuje podnikatelka, která od svých 18 let vede vlastní firmu.

Přestože podle ní byly všechny bábovky vynikající, i tak si všimla jistých neduhů, které radí hospodyňkám vymýtit. „Kromě použitých margarínů bych vytkla i používání většího množství kypřícího prášku, který způsobuje pálení a povlak na patře. V prvé řadě ale radím, dodržujte pekařské postupy a nešetřete na kvalitních surovinách, výsledná chuť bude úplně jinde."

Diváci si každopádně na bábovkách smlsli. „Mně chutnala nejvíc osmnáctka, to byl samý ořech. I mandlová byla dobrá," shodují se kamarádky Věra Švábová a Jiřina Zemanová ze Sezimova Ústí.

I muži v porotě sladké s chutí testovali, přesto se ředitel školy Petr Peroutka prořekl, že tlačenka je tlačenka. Možná se tedy do budoucna dočkáme i soutěže „od masa".

Recept na makovou kynutou bábovku:

Vítězka letošního ročníku o nejchutnější bábovku, Anna Vlčková, svěřila Táborskému deníku recept na svoji bábovku. Míry ale neuvedla, sama peče od oka.

– inredience: hrubá mouka, cukr, vanilkový cukr, sůl, 2 žloutky, 12 dkg másla, mléko, droždí, brusinky delší dobu namočené v rumu, mák, skořice
- postup: Mák se dělá zvlášť – semleje se a podusí se s vodou, trochou másla, cukrem, skořicí. Těsto se nechá dvakrát třikrát vykynout a udělá se z něj plát, na který přijde mák a brusinky. Plát se zavine do válce a pak se vloží do formy vymazané máslem. Těsto je trochu tučné, proto se nepřipeče. Peče se na 180 supňů po 35-40 minut v elektrické troubě.

Autor: Kateřina Šímová

31.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Anketa: Hledáme miminko měsíce července 2016

Táborsko - Představujeme vám dalších osm kandidátů na titul Nejbáječnější miminko Táborska roku 2016. Dejte hlas svému favoritovi.

Soutěž o titul "Tady je mi fajn" pro rok 2016

Jižní Čechy - Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospůdku, kavárnu, pizzerii, vinárnu nebo cukrárnu.

Poslední rozloučení

Přehled smutečních rozloučení v obřadních síních a kostelech v okrese. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies