Na jedné straně stařičká dáma, na druhé dívka v rozkvětu. Taková je Planá nad Lužnicí, která v sobotu slavila dvě jubilea. Před patnácti lety ji totiž zvolili městem a před dlouhými 110 lety městysem. V sobotu odpoledne proto Plánští tato výročí patřičně  oslavili.

Mají své město rádi, o čemž svědčí i slova Václava Vrkoče.  „Žije se mi tu dobře, bydlím přímo u řeky a tu mám vůbec  nejradši. Příroda je tu moc hezká," myslí si občan, který v Plané žije už čtyřicet let.

Příroda a ticho

Okolní lesy, řeka a rybníky, to je podle starosty města Jiřího Šimánka ten důvod, proč v Plané za zmíněných patnáct let přibylo skoro tisíc obyvatel. Ti se často přistěhují z Tábora. Jako například manželé, kteří si nepřáli zveřejnit své jméno. „Přistěhovali jsme se sem ze Sídliště nad Lužnicí před třemi lety. Nežilo se nám tam špatně, ale s bydlením v Plané se to nedá srovnat. Tady člověk bydlí jako na vesnici v klidu, ale přitom pořád v blízkosti Tábora, kde oba pracujeme," vysvětlují své důvody.

Žít v přírodě a přitom mít velké město skoro za humny, to jako výhodu vnímá i Jiří Šimánek, proto se snažil během let posílit linky MHD, aby se obyvatelé ze všech koutů Plané bez potíží dopravili do Tábora i hromadnou dopravou. „Dřív stála konečná zastávka přímo v centru města. Ale teď už autobusy jezdí i na Strkov a za Hejtman. A od září vyjedou poprvé i za řeku," slibuje.

Problém s dopravou

Hustá doprava je ale podle něj právě jednou z věcí, které Planou trápí. „Všichni jsme čekali na dostavbu dálnice a doufali jsme, že se nám uleví. Zase tolik to nepomohlo, ale zaplaťpánbůh i za to drobné zlepšení," říká starosta. Jeho názor sdílí i Václav Vrkoč, který by uvítal, kdyby počet aut ve městě ještě klesl.

Právě zlepšení dopravní situace je jedním z cílů, které si do roku 2020 radní předsevzali. „Mimo to bychom chtěli tak do tří let prakticky odstranit prašné cesty a položit místo nich asfalt. To se nám už teď celkem daří, ale pořád jsou v Plané místa bez chodníků," upozorňuje starosta.

Už žádné povodně

Radní se chtějí více starat i o životní prostředí a kulturu. „Na katastru Plané leží fabrika Silon, která stále pokračuje v opatřeních na zlepšení kvality ozduší, a to je jenom dobře. Zároveň také pracujeme na dalších protipovodňových opatřeních, aby nedošlo k podobným ztrátám jako po povodních v roce 2002, které se pohybovaly ve výši desítek milionů korun," vzpomíná starosta.

Více radovánek

„Není týden, aby se tu něco nedělo. V Plané je opravdu velké kulturní vyžití," libuje si přítelkyně Václava Vrkoče, Marcela. Právě zábava by měla podle starosty spojovat nejen místní, ale i návštěvníky z blízkého  i vzdáleného okolí. „Proto jsme také postavili víceúčelové hřiště pod nádražím i sportovní centrum za řekou s koupáním. Vlastně i rekonstrukce fary a sokolovny by měla co nejvíce zlepšit zázemí pro místní, ale i zatraktivnit Planou a přilákat sem lidi odjinud. To se už docela daří, protože na svatováclavské slavnosti i na dechovkový festival se sem sjíždí hrozně moc lidí. A když se lidé potkávají a znají se, mnohem snáz pak společně řeší problémy," říká Jiří Šimánek.

Autor: Kateřina Šímová